Unable to Tune on 60M

  • 1
  • Question
  • Updated 4 months ago
  • (Edited)

Radio:   6400M with 2.1.32.104  Firmware

Setup: On any of the 5 60M channels, USB mode, TX filter set to Low=100 and High=1800 Front panel is connected and controlling.

Observation: Transceive works fine.  However the TUNE button does not transmit and in TX Menu window briefly displays a red highlighted message, "Inhibit: Out-of-band".

Anyone else experiencing this?


73, Mike KE4U


Photo of Mike KE4U

Mike KE4U

  • 26 Posts
  • 4 Reply Likes

Posted 4 months ago

  • 1
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 2362 Posts
  • 535 Reply Likes

 Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 8451 Posts
  •  
  •  3142 Reply Likes


 Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 8451 Posts
  •  
  •  3142 Reply Likes


TUNE in SSB or DIGx modes occurs on the carrier frequency so that it does not QRM within the TX passband.  Since 60m in the UK and the US is channelized, generating a signal on the carrier will result in RF energy outside of the channel, which is not allowed. 
  • Like
Photo of Jim Runge

Jim Runge

  • 59 Posts
  • 9 Reply Likes
Switch to cw to tune.
Photo of Mike KE4U

Mike KE4U

  • 26 Posts
  • 4 Reply Likes
That is what I have been doing as a work around, Jim.  Thanks though...
Photo of YV5WZ

YV5WZ

  • 369 Posts
  • 46 Reply Likes
Need to narrow Tx .... I guess USA rule is 1,500.... I had same trouble... and solved
Photo of Mike KE4U

Mike KE4U

  • 26 Posts
  • 4 Reply Likes

Thanks all. I can awkwardly work around this by changing mode to CW, TUNING in CW then changing mode back to SSB / DIGx.   I created an idea post to make the TUNE button operational in SSB and DIGx modes.