Maestro performance problem

  • 2
  • Question
  • Updated 4 months ago
Hi, I do have a Maestro (v2). I have been using it for about 9 month with version 2.49 and recently upgraded to v3. In the past I sometimes had lags/stutter of the display and at times with audio, too. Mostly happens when using two PA. With one PA it works fine also over extended contest periods.

After upgrading to v3 I do experience stutter/lags more often and I have to reboot the Maestro. This helped pretty well in the past with 2.49 but with v3 after a couple of minutes it starts again... I use the Maestro quite often, every day for several hours.

Did or do some of you experience similar problems and if yes, what is your solution?

Regards

Volker, DL4RCE
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes

Posted 6 months ago

  • 2
Photo of N8AUM

N8AUM

  • 119 Posts
  • 12 Reply Likes
Are you hard wired into it or using WIFI ? Might be just a coincidence but with me the WIFI link "seems" more critical when I switched to V3
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Hi, thanks for the reply. I am using LAN to connect. Network Status: Excellent, TX RATE abt. 2,8MBPS, Latency 3ms, connected on same switch (6600 / Maestro).

73

Volker
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Any ideas in that? Happend during the Weekend quite often, it was IARU region 1 fd. :( reboot helped only shortly than again audio stuttering.

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 2 Reply Likes

Hi Volker,

I have similar problem with lag of the display and popping sound when phones are connected to Maestro.

I did a test with Maestro+6600 only (no PC), 2 panadapters, only RX. I was just turning the VFO knobs and zoom in-out panadapter.
Lag appear in less than a minute when I'm using v.3.0.19 and within few minutes with v.2.4.9.
I don't see a difference if Maestro is connected to 6600 directly, via LAN cable or WiFi.
There is a difference only on "link quality" indicator:
- always excellent with a direct cable
- variable from poor to excellent (mostly excellent) with LAN cable via switch. Avg delay 1-2mS, dropped packets 0.00%
- variable from poor to excellent (mostly good/excellent) via WiFi. Avg delay 2-4mS, dropped packets ~ 0.01%

I submitted a request to Help desk and Tim is investigating the problem. 

73 Boyan LZ2BE
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Hi Boyan, exactly the same here. Please update me when you have any info to resolve it. For me it seems that the "tablet" (what a Maestro is) gets out of memory, maybe some memory leak!?

Do you have an extra internal battery attached? I always have one in, maybe that is causing the problem.

Regards

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Volker, I don't have extra battery. I'm using the original wall wart supply and it is always plugged in.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Did you hear anything already?

73

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Volker,
sorry for delay. I will sent it to service to be inspected.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Hi Boyan, curious if they find a problem. As long as I do not start the "SmartSDR CAT" Software it works for hours w/o a problem. But if I start it, takes couple of minutes and then I do get performance problems (audio cracks, zoom in/out lags, etc.). I guess I will open a tech-ticket when I have more time.

Regards

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Volker,
I'm not a specialist but I think it is related to tablet because it happen even if Maestro is connected by cable directly to 6600. There are no problems when running 6600 with SSDR, CAT and DAX.
I hope they will find the problem and fix it.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 72 Posts
  • 24 Reply Likes
Hi Boyan, was also playing around a little bit and for sure no problem with SSDR software on PC, even with 4 Panadapters open and CAT/DAX enabled. There are situations where the Maestro lacks performance but still haven ́t it figured out. When not connecting / enabling CAT/DAX it seems Ok (but no solution).

73

Volker