Welcome to the new FlexRadio Community! Please review the new Community Rules and other important new Community information on the Message Board.
If you are having a problem, please check the Help Center for known solutions.
Need technical support from FlexRadio? It's as simple as Creating a HelpDesk ticket.

Maestro VFO A tuning knob

Bill AxelrodBill Axelrod Member
edited February 21 in Maestro
The tuning knob for VFO A on my Maestro jumps, stutters, freezes, and sometime goes backwards.  VFO B works perfectly.  Tim sent me a replacement weight for the knob but that did not make any difference.  He told me to submit a trouble report.

 I have had this problem through the last three Alpha software releases.  Now on V1.11.3.

Maestro serial nr. 5315-5091-0100-0035.

73...   Bill Axelrod K3WA

Open for Comments · Last Updated

Comments

  • K1UO - LarryK1UO - Larry Member ✭✭
    edited December 2017
    Bill,  should this go to the Alpha test group?
  • Bill AxelrodBill Axelrod Member
    edited December 2017
    Larry,

         It already has.  I first reported it via email to the Alpha group.  Then Tim sent me the replacement weight for the knob.  We think it is the decoder.  He asked me to do the trouble report so they could issue the forms for the Maestro's return home.

    73...   Bill
  • K1UO - LarryK1UO - Larry Member ✭✭
    edited February 2017
    I agree Bill...  The problem description you gave would lead one to suspect the decoder for Slice A/Knob A on your Maestro regardless of the firmware level.
    Good luck es 73
  • K0FLYK0FLY Member ✭✭
    edited December 2018
    Bill:

    I have the same problem.   I have contacted Dudley on the issue, he requested that I perform a full reset on the Maestro.  I have done that several times, once it appeared to resolve the problem, however, after a few minutes of use the erratic operation returned.    

    The problem is very noticeable with a pan adapter span of approximately 10 KHz and 100 Hz steps.

    Gayle K0FLY
  • Bill AxelrodBill Axelrod Member
    edited October 2017
    Gayle,

         The gent who helped me was Tim Ellison at Flex.  He believes that the problem is the encoder itself and not software related.  Before contacting Flex I went through the full reset, software re-installation, etc. with no joy.

         Flex customer service has been very good to me.

    73...   Bill
  • K0FLYK0FLY Member ✭✭
    edited December 2018
    Bill:

    Thanks for the input, I also tried software re-installation and even went back to 1.9.xx before contacting Dudley.  He wanted me to perform the reset prior to going to the next step.

     I can hear a rubbing/scraping sound as I rotate my encoders.  Approximately two scrapes per revolution.  I have never heard this on an encoder before, however, I have never used one with a push button function.  This maybe normal for an encoder with this feature.  This will be the second trip to the hospital for the Maestro.

    Gayle
  • Barry J CohenBarry J Cohen Member
    edited February 2017

    I have the same problem with mine!

    Barry J 

    N2BJ

  • Bill AxelrodBill Axelrod Member
    edited October 2017
    The scrapes you hear are not normal.  I have used my Maestro and five others at a contest station and a friend's.  No scrapes.

    73...   Bill
  • K0FLYK0FLY Member ✭✭
    edited December 2018
    Bill:

    Thanks, Dudley just sent me an RMA number. 

    Gayle K0FLY
  • Bill AxelrodBill Axelrod Member
    edited October 2017
    Great!
  • Stan VA7NFStan VA7NF President Surrey Amateur Radio Communications Member ✭✭
    edited February 2017
    Ran into the same problem - Plus another:  They are:
     - The VFO-A knob is out of balance - And there is too little drag on the encoder - Resulting in the knob physically turning when the finger depression is at 90 or 270 degrees (rotates back towards 0 degrees)
     - PS hum gating the audio from the speakers - Headphone audio is good

    Fortunately when running I can press the A Lock and use headphones until the radio is finished the week on VE100VIMY/VE7 special events.  
    Dudley - expect a call next week

  • Tim - W4TMETim - W4TME Administrator, FlexRadio Employee admin
    edited March 2017
    This issue is being handled via the HelpDesk.  If anyone else is experiencing an issue similar to this one, please submit a HelpDesk support ticket for issue resolution.
  • Tony HateleyTony Hateley Member
    edited March 2017
    My vfo knob is that free spinning if you **** on it it moves,but I'm in the uk so no help at all as usual
  • Tim - W4TMETim - W4TME Administrator, FlexRadio Employee admin
    edited February 2017
    As usual?  In addition to our excellent service center in Germany, you have at your disposal our entire technical support team.  If you have an issue, I recommend using the resources at your disposal.
  • Hunter - K3IEHunter - K3IE Member
    edited December 2018
    I just started having this same tuning problem with my Maestro.   I searched the problem on The Community and discovered this thread.   Since this thread is over 2 yrs old, I assume a fix has been implemented.  I am up to date with the current SmartSDR v 2.4.9.45 so curious if the fix was hardware related?

    - Hunter K3IE
  • Ralph BellasRalph Bellas Member
    edited February 21
    I saw this same problem on the remote encoder that I used with the Smart SDR.   Then it happened with the Maestro.  Very expensive repair for the little use I had on both of these.  Now, for the third time, I am seeing it on the Maestro which had been sent in for repair.

Leave a Comment

Rich Text Editor. To edit a paragraph's style, hit tab to get to the paragraph menu. From there you will be able to pick one style. Nothing defaults to paragraph. An inline formatting menu will show up when you select text. Hit tab to get into that menu. Some elements, such as rich link embeds, images, loading indicators, and error messages may get inserted into the editor. You may navigate to these using the arrow keys inside of the editor and delete them with the delete or backspace key.