Welcome to the new FlexRadio Community! Please review the new Community Rules and other important new Community information on the Message Board.
If you are having a problem, please check the Help Center for known solutions.
Need technical support from FlexRadio? It's as simple as Creating a HelpDesk ticket.

D-Star Repeater problem -- Simplex OK

Ron ParsonsRon Parsons Member ✭✭
I have installed the Flex D-Star dongle on my Flex-6500. Simplex operation works except that the callsign extension and Message do not print on a D-Star Icom ID-5100 radio I was talking to..

In repeater mode, my system will not bring up a D-Star repeater when I press PTT. But when I release PTT, the repeater transmits a short burst and the D-Star Client prints a line with Called station identified as ********. See below. The TX EQ on the 6500 is OFF, The frequency I am using is 1 kHz below the nominal frequency as this seems to be more reliable. This is with the D-Star repeater KE5RCS but I get the same result with W5KA. Both local.

image

In simplex mode, my parameters are:

image

I am running SmartSDR v.1.6.21. Can anyone help with these problems?

Ron W5RKN

Open for Comments · Last Updated

«1

Comments

  • JimJim Member
    edited October 2017
    Looking at your screen shots in both pictures the ke5rcs needs a "G" instead of a "C"
    I am not running flex for dstar but I enter  it on my IC-7100 and it work the first time I tried to connect.
    Jim W4WWJ
  • Ron ParsonsRon Parsons Member ✭✭
    edited April 2016
    Thanks for your comments. My values for MY, UR, RPT1 and RPT2 are set as specified in the setup manual from FlexRadio. Off course, manuals can be wrong.

    I tried all combinations of "KE5RCS C" and "KE5RCS G" in both RPT1 and RPT2 but no change in operation. As I understand, RPT1 should have "C" as I am going into the repeater C module. If not using the gateway. RPT2 can also have C to have the voice come back out on the C module. G is used for the gateway.

    What I don't understand is why the repeater output is off while I am transmitting, but the repeater transmits a short burst after I quit transmitting that is printed with CALLED: ********.

    Ron W5RKN
    
  • Lee MaiselLee Maisel Member
    edited July 2018
    I am having the same issue, and have identified the problem.   The radio or dongle, or software, whatever is TRUNCATING the beginning of the transmission, in other words, your ID string at the beginning of transmit is being generated, but the radio is late in transmitting, so that portion ends up not sent.   The repeater rejects it because there is no ID.  Hence the ************  AN aggravating problem that I would love to see resolved.  Maybe flex can fix this top where there is a short 1/2 second delay buffer to ensure all is transmitted?????

  • Tim - W4TMETim - W4TME Administrator, FlexRadio Employee admin
    edited April 2017
    I have entered this problem report into our bug tracker as issue #4613 for additional investigation. Thank you for the defect report.
  • W9WLX_ChuckW9WLX_Chuck Member ✭✭
    edited December 2018
    Make sure that your transmit low cut is set to 0.  If you bring your low cut up, you will start truncating your data stream.  The call sign is the first thing to truncate, then the message.
  • Lee MaiselLee Maisel Member
    edited April 2017
    have set low cut to 0
    problem persists.  
  • W2PPW2PP Member ✭✭
    edited June 2018
    Tim:
        How are we coming on this bug????  Looks like that is all that stands between it working?

    Peter

  • SteveSteve Member
    edited January 2019
    Very sad that this issue was first brought up THREE years ago????  We the users deserve better than this.  I have read a lot about things that have been waiting a LONG LONG time.  again, very sad.
  • WW1SS - SteveWW1SS - Steve Member
    edited April 10
    Yes it is very sad. If its been 3 years chances are its not gonna get fixed and will probably be like that for another 3 years
  • Lee MaiselLee Maisel Member
    edited June 2018
    YUP..  I've given up on expecting a resolution.  They've completely moved on to Maestro and other products.  What a waste of money the D-star dongle was.
  • Cal  N3CALCal N3CAL Member ✭✭
    edited June 2018
    So just a recap of unresolved issues for DSTAR I know of have assigned Bug Tracker Numbers:  4400 and 4613.  Did I miss any others?  
  • Lee MaiselLee Maisel Member
    edited July 2018
    crickets........
  • WayneWayne Member ✭✭
    edited July 2018
    so cant you pad your transmission id with enough spaces to cover that 1/2 second delay so then the first thing transmitted would be your id?
  • WayneWayne Member ✭✭
    edited July 2018
    Another thread with this same dstar issue said once he turned off the tx eq everything worked correctly and the callsign id was received by the dstar and it worked correctly, so make sure the tx eq is turned off and see if it works.
  • SteveSteve Member
    edited January 2019
    Turned the xmit eq off..nothing seems to work.  how is it we can "inspire" Flex to fix it..3 PLUS years...Oh, the squelch does not work either.  Maybe some of this stuff is related.  Guess a ticket needs to be opened regularly???  Maybe that will help?????   Someone in here said, Oh, no need to open a ticket, they know about it...so what does that mean???  Knowing about it and fixing it are two different things.  I think over 3 years of  waiting is VERY VERY generous on the part of the users.  So,  Gerald, if you are reading this,  PLEASE address the issue.   Thanks
  • W2PPW2PP Member ✭✭
    edited August 2018
    By posting this thread EVERY SINGLE DAY until they engage that's how.  It should remain on TOP of the stack at all times.  While they re at it, what about the ANF and NB issues, these two issues are FOUR years old.....??????????????
  • Bill -VA3WTBBill -VA3WTB Member ✭✭✭
    edited August 2018
    Have you not learned by now? wining and complaining every day will NOT change anything. NOTHING,  Flex will hold the course and continue with thier plans as they see fit.

    Perhaps D star never will work any better, who knows?
     I suspect out of all Flex customers less than 1% are using D star with the Flex.
  • W2PPW2PP Member ✭✭
    edited August 2018
    Oh really? Tell that to the civil rights marchers Whining not wining by the way
  • Bill -VA3WTBBill -VA3WTB Member ✭✭✭
    edited August 2018
    oops yes my spelling needs correction...
  • KENT HUFFORDKENT HUFFORD Member ✭✭
    edited August 2018
    This issue was mentioned by the FLEX presenter during the FLEX forum at the Huntsville Hamfest. "Flex knows about it, but it is not on it's front burner to fix"
  • SteveSteve Member
    edited January 2019
    Once again this is ridiculous three plus years of the same BS.  The ridiculous part is selling something as if it works when it does not.  Then letting it linger on for years.  I do not care who or what the company is it is still absurd.  If you are a customer of "any company" please do not come in here and defend this.   You are a consumer and NO company should treat you like this.  
  • Lee MaiselLee Maisel Member
    edited August 2018
    Flex should send REFUND checks for all these worthless D-Star dongles they sold us!!
  • KENT HUFFORDKENT HUFFORD Member ✭✭
    edited August 2018
    I bought my dongle from NWDigital. You can take your dongle out of the back of your FLEX and connect it to a USB port on a PC or Raspberry PI and run DSTAR over the internet from your PC or Raspberry PI with software described on the NWDigital web site, until such time that FLEX meets their commitment to us. 
  • W2PPW2PP Member ✭✭
    edited August 2018
    I'm going to push this thread to the top EVERY SINGLE DAY until this is addressed.  Along with the Noise Blanker now FOUR years out, and the automatic notch filter issues as well.  If this thread is closed, I'll start a new one, if I am banned I will start a web page and post on every single solitary forum I can find.  I insist these issues be dealt with.  FRS has an obligation to deal with foundational issues like this before embarking on other new projects.
    Peter

  • SteveSteve Member
    edited January 2019
    I totally agree..please contact Matt Youngblood about this.  I have and am waiting to hear??  There are MANY things we have been waiting and waiting for..this is just plain ridiculous.  All mode squelch is just another item.  Let us as consumers push some of these issues to completion.  For the record I am a big  Flex fan but there comes a time when they have to "step up to the plate".  We are not requesting a new feature we are requesting that we get what we paid for in the case of DStar at least.
  • Bill -VA3WTBBill -VA3WTB Member ✭✭✭
    edited August 2018
    W2PP, this thread is not likely to close, and you will not be banned. You are not causing that much of a problem for Flex. Just a customer that demands things to happen the way you want them. Nothing new.

    Flex has given a long explanation as to how they prioritise things and what order.
  • W2PPW2PP Member ✭✭
    edited August 2018
    Thank you for that. I’m still going to post every day I’d engage in a sit in in the Austin office if I could.
  • SteveSteve Member
    edited January 2019
    Bill,
    I think you are very much mistaken by saying   "Just a customer that demands things to happen the way you want them. Nothing new."   This is far from that.  There are many many post that can come under that assumption  BUT the DSTAR issues is far from one of them.  These radios were advertised as supporting DSTAR and in fact USB Dongles sold under the belief that it worked..WRONG.  All we are proposing is that we get what we paid for and not wait years and years for this to happen.  Customers should be able to "demand" what they paid for PERIOD.
  • Bill -VA3WTBBill -VA3WTB Member ✭✭✭
    edited September 2018
    Because it is not working to your satisfaction, have you asked for a refund?
  • SteveSteve Member
    edited September 2018
    I (we) do not want a refund..we just want it to work as promised and I am sure the majority of readers here would agree.  Especially after more than three years.  Vendors, not matter whom, need to pay attention and "get it done".

Leave a Comment

Rich Text Editor. To edit a paragraph's style, hit tab to get to the paragraph menu. From there you will be able to pick one style. Nothing defaults to paragraph. An inline formatting menu will show up when you select text. Hit tab to get into that menu. Some elements, such as rich link embeds, images, loading indicators, and error messages may get inserted into the editor. You may navigate to these using the arrow keys inside of the editor and delete them with the delete or backspace key.