Welcome to the new FlexRadio Community! Please review the new Community Rules and other important new Community information on the Message Board.
If you are having a problem, please check the Help Center for known solutions.
Need technical support from FlexRadio? It's as simple as Creating a HelpDesk ticket.

No Waterfall & Pan Display but everything else OK on brand new HP Win10 LT

I can control the radio, hear receive audio see the S-meter etc everything seems to work but the panadaptor and waterfall. I can tune up/down with the mouse fine. This is a proven setup I have been using it with my other win10 LT and Ipad but this new HP LT gives me this result. Everything with the video on the LT seems FB plays youtub etc perfect. This is on my LAN I have not tried it on WAN. I feel it must be some setting in the HP LT I am missing. Hopeful someone else has ran into this problem and can lead me .

Doug K9CRT

Answers

  • KD0RC
    KD0RC Broomfield, COMember ✭✭✭

    Hi Doug, have you tried clicking the New Panadapter button in the lower left hand corner?

    73,

    Len, KD0RC

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    yes all that does is bring up a 2nd panadapter etc. No help the more I sit here and think about this it might be a audio problem into the program got me bu

  • KD0RC
    KD0RC Broomfield, COMember ✭✭✭

    Can you post a pic of what your screen looks like? Do you by chance have multiple monitors? I am wondering if the display is just not in a visible place right now.

    Len

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    Here you go

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    correct about the ant selection but has nothing to do with it. That is the way my station is configured using a loop for receive and actually not that much noise if you look at the s-meter level about s-5 which is low noise for my qth on 75m It just looks like a lot of noise because of the way the program is functioning now. The system as it stands works perfect on both my other LT and my IPAD but after buying this new HP Laptop this afternoon and installing SSDR on it this is what I get. I can tune the radio fine, toggle on my PGXL amp everything works but the waterfall is missing and the panadapter deal.

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    yes tried updating all drivers etc. I just uninstalled SSDR and went and got a fresh download at Flex but still no joy. Actually the video is wonderful on this machine very high dollar LT I-7 processor and all other programs run great. You tube movies etc work perfect. So it has got me I guess I will make a ticket with Flex and maybe Tim has seen this before hopefully or one of the other techs.

    Thanks for the input never the less.

    Doug K9CRT

  • KD0RC
    KD0RC Broomfield, COMember ✭✭✭

    Hi Doug, thanks for the pic. Click on the Display button on the left hand side and look at the Rate and FPS values. It almost looks like your rate is too low (affects waterfall speed).

    Len

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    Len thanks for the comment but the rate is not to low. As a matter of fact it looks to be about 80 and the FPS is well over 2/3. Doesn't matter this is not the answer I have had them at all rates and makes no changes.

  • K3DCW
    K3DCW Member ✭✭

    I've had the exact same problem in the past with Windows, and there is a one word solution: firewall.

    For a few more words: make sure you put a firewall exception in for SmartSDR, DAX, and CAT. Everything should be normal at that point.

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    yep already checked the firewall and it has all the Flex stuff checked. To go even farther I disabled the firewall to double check and still no joy. Again thank you for your input your input is spot on .

  • Doug,

    is that a 6400? It looks like the issue when the heatsink comes off the SCU and the SCU heats up. There was an ECO for that. The noise floor is at -50.

    Open a Help Desk ticket. Support can check your serial number to see if the radio is affected.

    Dave wo2x

  • Doug
    Doug Member ✭✭

    I know it looks like you are describing but that is not the case. Yes it is a 6400M but I did the heat sink mod myself then sent it back into Flex for the 2nd part of that recall. Radio works fb on all other computers and the face of the radio. Only happening with this new yesterday lap top. Hopefully it can get sorted out but thanks Dave for your input always good to have support from others. The screen shot here is not accurate as far as how the radio is running but because of this weird problem it is how it is cast here with that screen snip.

  • Ok, no problem. Another thing to check is if any firewall software is running try to disable it and try again.

    as I stated, open a Help Desk ticket too.

    73

    Dave wo2x

  • Ted S
    Ted S Member

    I have the exact same problem with a new HP Laptop, it is a compatibility issue with Intel's new Iris xe GPU. The GPU is not working correctly with applications that use the Windows Presentation Framework graphic environment (WPF). I saw a thread on Github and another one on the Intel's support website with complaints from other developers that WPF library routines are not working when GPU hardware acceleration is turned on.

    A work around is to disable hardware acceleration, Flex Support can tell you how to do this with a registry entry to disable hardware acceleration and another registry edit to re-enable. The laptop has an 8 core CPU so it can easily support the required graphics in software, but it is not the way it is supposed to work and having to re-enable graphics acceleration for other apps is not desirable.

    I am now considering returning this laptop while it is still under the 30 day return window, I don't think Intel has a handle on the problem yet and who know when or if they will have it corrected. It's a shame as the laptop is otherwise very nice.

    Ted WR4T

  • Ted S
    Ted S Member

    Thought I would provide a follow-up if anyone is interested in looking into the behind the scenes software engineering issue, here is a discussion of the issue on github https://github.com/cefsharp/CefSharp/issues/3280. And here is the thread on Intel's support page https://community.intel.com/t5/Graphics/Iris-Xe-and-AWS-Workspaces/m-p/1244351 with a rather discouraging, we will get back to you...

  • ShawnQuinn
    ShawnQuinn Member ✭✭

    Doug


    I had the same problem with a new Windows 10 laptop in December. Here is my post:

    https://community.flexradio.com/discussion/8023740/panadapter-and-waterfall-frozen-on-new-windows-10-laptop#latest

    I submitted a Ticket, the reply Tim provided, is a work around till intel can provide a fix. My Smartsdr 3.1.12 waterfall and panadapter work as they should now.

    "If so that graphics adapter/driver combo has a defect for the GPU implementation and a temporary workaround solution The bug is in the Intel Iris Xe hardware acceleration implementation. Hardware acceleration has to be disabled. 

    Below are the registry commands for disabling hardware acceleration and re-enabling when a fix is available.


    Copy and paste the following into the Command Prompt with administrator rights and press the Enter/Return key.

    reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Avalon.Graphics /v DisableHWAcceleration /t REG_DWORD /d 1


    To re-enable:


    Copy and paste the following into the Command Prompt with administrator rights and press the Enter/Return key.

    reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Avalon.Graphics /v DisableHWAcceleration

    Tim Ellison, W4TME

    Customer Experience Manager"

    Shawn

    VE3XYY

Leave a Comment

Rich Text Editor. To edit a paragraph's style, hit tab to get to the paragraph menu. From there you will be able to pick one style. Nothing defaults to paragraph. An inline formatting menu will show up when you select text. Hit tab to get into that menu. Some elements, such as rich link embeds, images, loading indicators, and error messages may get inserted into the editor. You may navigate to these using the arrow keys inside of the editor and delete them with the delete or backspace key.