Still Having DAX Problems (after Windows Updates)

  • 1
  • Problem
  • Updated 7 months ago
  • Solved
  • (Edited)
After checking the things mentioned by Neal ( https://community.flexradio.com/flexradio/topics/most-common-fix-for-dax-driver-errors-in-windows-spring-update-1803-you-can-do-this ) and finding all Audio Inputs and Outputs intact, along with more than six Uninstall/Re-installs of the DAX drivers as suggested here prior to that, I am still unable to use DAX to operate digital modes. Using the latest SSDR before and after  both of the recent Windows 10 (64-bit/Pro) updates, I am finding the last step (#17... SmartSDR_MICAUDIO_DAX_install.bat) failing every time. Here is what I get:

C:\Program Files\FlexRadio
Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>SmartSDR_MICAUDIO_DAX_install.bat

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>REM Install the MIC Audio DAX driver

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>REM 64 bit version

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>REM ** Must be run with elevated Administrator rights **

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>md "C:\Users\W2TXB\AppData\Roaming\FlexRadio Systems\InstLogs"

A subdirectory or file C:\Users\W2TXB\AppData\Roaming\FlexRadio Systems\InstLogs already exists.

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>regedit /s RemoveRegistryEntries.reg

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>regedit /s .\MICAUDIO_DAX.reg

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>regedit /s .\MICAUDIO_DAXService.reg

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>copy /v /y .\SmartSDR_MICAUDIO_DAX.inf C:\WINDOWS\inf

1 file(s) copied.

C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX>.\wdreg -inf SmartSDR_MICAUDIO_DAX.inf -log "C:\Users\W2TXB\AppData\Roaming\FlexRadio Systems\InstLogs\SmartSDR_MICAUDIO_DAX.txt" install

WDREG utility v10.40. Build Oct 17 2011 12:38:06

Processing HWID FlexRadioSystems_DAX_MICAudio

Installing a signed driver package for FlexRadioSystems_DAX_MICAudio

Error: Failed to install the INF file (C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX\SmartSDR_MICAUDIO_DAX.inf)

LOG ok: 1, ENTER: DriverPackageInstallA

LOG ok: 1, ENTER: DriverPackageInstallW

LOG ok: 1, Looking for Model Section [DevSection.NTamd64]...

LOG ok: 1, Installing INF file 'C:\Program Files\FlexRadio Systems\SmartSDR v2.1.33\64-bit Drivers\MICAudio_DAX\SmartSDR_MICAUDIO_DAX.inf' (Plug and Play).

LOG INFO(1): error 3, Could not open file C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\smartsdr_micaudio_dax.inf_amd64_97c04506f914c4db\smartsdr_micaudio_dax.inf.

LOG ERROR(3): error 3ee, PnP Install failed.

LOG ok: 1, Attempting to rollback ...

LOG ok: 1, No devices to rollback

LOG ok: 1, RETURN: DriverPackageInstallW (0x3EE)

LOG ok: 1, RETURN: DriverPackageInstallA (0x3EE)

difx_install_preinstall_inf: err 3ee, last event 3, last error 3ee. UNKNOWN

Error: Failed trying to install the driver

Any ideas of what to try next? Although I have even uninstalled SSDR, CAT/VSP, and DAX, and then reinstalled them (no joy), is there a way to completely remove all traces of them (short of wiping the HD and then reinstalling Windows and everything else)?

Also, will the next release of SSDR (2.2.__) fix the problem, once and for all (I can wait)?

Thanks in advance.
Photo of Jerry - W2TXB

Jerry - W2TXB

  • 87 Posts
  • 17 Reply Likes

Posted 7 months ago

  • 1
Photo of Neal - K3NC

Neal - K3NC

  • 48 Posts
  • 15 Reply Likes
Jerry

Create a trouble ticket and I will be happy to connect and see if I can clean this out!

73
Photo of Jerry - W2TXB

Jerry - W2TXB

  • 87 Posts
  • 17 Reply Likes
Neal,

I started a Help Desk request yesterday, and then worked a bit more with it today. Here is an update:

Following a suggestion from a guy who lives fairly close on another web forum (referring to another ham's Win-10 messing up RigBlaster and other digital mode drivers), I decided to try changing one of my privacy settings (after another reboot and still no success)... the setting is under Microphone Privacy, and it was switched off (I have no mic connected to the PC running the Flex). Apparently, the Windows 10 definition of "Microphone" differs somewhat from the way the rest of us see it. Anyway, I switched it to "On" and rebooted the PC. Tested with FLDigi and all symptoms have been resolved, at least for now. I will try several more contacts to ensure the results are going to last. How this "fix" (workaround?) has any connection to the "MICAUDIO_DAX_install.bat" errors that were encountered, I do not know... may have to chalk it up to "It's Microsoft and all bets are off". ;)

Thanks again; I will update as necessary, but at least for the time being, I will not mess with success. It is hoped that, by posting this update that I did not jinx everything. ;)

This conversation is no longer open for comments or replies.