Random CW hiccups in 1.6.17.74

  • 2
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
When using the built in keyer, I get random hiccups while sending CW. This problem occurs around 40 +/- 5 WPM. 

With my external nanoKeyer (based on K3NG/K1EL), QRQ is no problem.

Has anyone a suggestion for a solution?

VY73
Thomas
DK1EY
Photo of DK1EY

DK1EY

  • 177 Posts
  • 48 Reply Likes
  • slowed down in QRQ by SmartSDR

Posted 4 years ago

  • 2
Photo of Alex - DH2ID

Alex - DH2ID, Elmer

  • 977 Posts
  • 180 Reply Likes
Well, 45 WpM is quite fast, I normally use 25 WpM. I have never experienced hiccups here using CWX. My radio is a Flex-6500 and my monitor a SDR-IQ with CW Skimmer.
73, Alex-DH2ID
Photo of DK1EY

DK1EY

  • 177 Posts
  • 48 Reply Likes
I just tried 30 WPM, 35 WPM and 40 WPM, all either with N1MM+ running or closed.

Hiccups all the time.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9186 Posts
  • 3550 Reply Likes
Is it a sidetone issue or actual RF being transmitted?
Photo of DK1EY

DK1EY

  • 177 Posts
  • 48 Reply Likes
It is hard to say, I just made a screenshot. It seems as if all RF has been correctly transmitted, eventually it is just a sidetone hiccup.

Please see the attached picture of 2 or 3 CQ runs.
Photo of Mal G3PDH

Mal G3PDH

  • 49 Posts
  • 2 Reply Likes
Since v1.6 I have noticed that CW keying via the front panel key socket is not smooth. I have checked the transmission on my K3 and that seems fine, concluding that it is a sidetone issue. I have switched the cw keying to the rear accessory socket and that seems ok.
Photo of DK1EY

DK1EY

  • 177 Posts
  • 48 Reply Likes
I do keying via the frontpanel key socket too! With the external keyer, the internal iambic keyer was disabled, now I have to use the internal iambic keyer, where the problem occurs.
Photo of Mal G3PDH

Mal G3PDH

  • 49 Posts
  • 2 Reply Likes
I should have also noted that this when using an external keyer plugged into the CW socket
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9186 Posts
  • 3550 Reply Likes
Official Response
We have a defect listed in our bug tracker for the sidetone issues.  It is defect #2914