Problem when opening 2M slice, all other open slices change to match 2M slice?

  • 2
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • Acknowledged
When I select 2 Meters the radio switches all the open slices (2-8) to 2 meters. It does not appear to matter what band they are on. All slices receive and transmit on 2 M if I select and test each one.

If I change one to another band it becomes unpredictable if it will work as expected or if it will cause other bands to reset to the same band. The 2 M band will not always stay on 2 meters, majority of the time it too switches.

There does not appear to be a reliable way to select 2 Meters and not have it affect the other slices that are open.

Single slice mode, operation appears to act normal.

This problem existed with the previous software update as well; I was hoping the 1.43 version would fix it. I have not tried the latest version due to some of the other reported issues. New Memory functions work well on 2 Meters.

Suggestions/recommendation welcome!

   Watts

   K4QJZ

System configuration

Flex 6700 Signature

Flex software 1.43

Apple Macintosh OS 10.9.5 (DESKTOP, 2009)

Dual Quad Cores

16G Memory

100G solid state Boot Drive (60 G to Windows) (4 Terabyte additional internal Storage)

Apple optional High-end video card (2 G memory)

Dual Monitors

Running in Direct Boot mode into Windows 7 Pro 64 bit (7.6 windows system speed test.)

(Same issue if running Parallel version 10 but less main memory available and slower)

Hard wire Gigabit Ethernet to Hub then to Radio (Hub connected to dedicated port on Router, Gigabit ports. (Wireless or wired same conditions) 35-50 Meg download, 10-25M upload, Comcast.

Photo of Watts - K4QJZ

Watts - K4QJZ

  • 66 Posts
  • 12 Reply Likes
  • frustraighted

Posted 3 years ago

  • 2
Photo of Jim Hope

Jim Hope

  • 9 Posts
  • 0 Reply Likes

I get similar results.  Windows 7 pro,  Flex 6700   

Before selecting 2M band


After selection of 2M band on slice A

Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9149 Posts
  • 3467 Reply Likes
This is a known issue with the FLEX-6700 related to having one antenna in two Nyquist zones and an interaction with band persistence.  This is documented in the Known Issue section of the SmartSDR for Windows Release Notes.
Photo of Norm - W7CK

Norm - W7CK

  • 747 Posts
  • 151 Reply Likes
Tim,  Is this issue being addressed in the upcoming release?   2m really is clunky to use especially on a 6700 with 8 slices available. 
(Edited)
Photo of kk4x

kk4x

  • 27 Posts
  • 0 Reply Likes
I also am experiencing the same  144 mhz issues..
tnx
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9149 Posts
  • 3467 Reply Likes
If you do not see it listed in the release notes, it hasn't been addressed.
Photo of Norm - W7CK

Norm - W7CK

  • 747 Posts
  • 151 Reply Likes
Any idea if it will be addressed in the next release?
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9148 Posts
  • 3467 Reply Likes
At this time I can't say for certain that either it will or will not be included in the next release.

There is a workaround.  Open a new panadapter with a new slice.  Put the slice RX/TX on XVTR and then manually enter the 2m frequency.
(Edited)
Photo of Norm - W7CK

Norm - W7CK

  • 747 Posts
  • 151 Reply Likes
Thanks Tim.  A while back I did exactly what you said and created a profile with a couple panadapters and slices.  The other day I decided to create a new profile and couldn't remember how to do the VHF panadapter.   Geez, I'm not really that old yet either!
Photo of Watts - K4QJZ

Watts - K4QJZ

  • 66 Posts
  • 12 Reply Likes
Thanks for the help, we will try that.
  Watts
  K4QJZ