Very odd transmitting behavior

  • 1
  • Problem
  • Updated 5 years ago
  • Acknowledged
Has anyone else had this unexpected behavior happen on a Flex 6500..... Turn on the Flex and the right hand panel was visible but no panadapter. Created the panadapter and it came up on 40 meters. Changed band to 20 meters, and instead of the A vfo going to 20 meters, there was a B vfo created. No problem, just made the B vfo the transmit vfo. Started to transmit on 20 meter SSB and noticed the Acomm 2000a was still on 40 meters. Could not get the Acom 2000a to follow me to 20 meters. On a hunch, changed antenna back to 40 meters and SWR was normal. For some stange reason, the Flex was transmitting on the 40 meter A vfo instead of the 20 meter B vfo (which was the designated XMT vfo). Finally had to close out SSDR and the problem went away. Just wanted to alert the programmers about this stange behavior. Have not seen this happen in 7 weeks of using the 6500, and it may never happen again.
Photo of Charles - K5UA

Charles - K5UA

  • 315 Posts
  • 87 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Dale KB5VE

Dale KB5VE

  • 411 Posts
  • 56 Reply Likes
Charles the fact the b vfo came up is a giveaway. You had a "A" vfoopen and it was hid. I have had this happened once also do not know what happened.
Photo of Charles - K5UA

Charles - K5UA

  • 315 Posts
  • 87 Reply Likes
Seems so strange that the VFO desginated to transmit did not and the VFO that was supposed to receive was actually transmitting. Very odd. Hopefully will not happen again. Bad for the amp to be transmitting on the wrong antenna.
Photo of W0QKL

W0QKL

  • 50 Posts
  • 7 Reply Likes
Have had this problem with the 1.0.24 version it happens when you split the A and B accross bands, or if you move one of the splits way out of the band. Example say you are on 20 m band with A and B then move A by grabbing it and slid it down the band leaving B where it is say you slid A to 12 MHz then try to change bands to say 40 or 80m or turn the radio off then on or even exit and restart the software, you will find all kinds of abnormal behavior. I have dropped back to Ver 1.0.0 until the next release because of numerous problems encountered with the beta release.
Photo of Charles - K5UA

Charles - K5UA

  • 315 Posts
  • 87 Reply Likes
Thanks for your explanation.