The features list says that antenna switching is part of 1.0. Doesn't work for me.

  • 1
  • Question
  • Updated 5 years ago
Have two slices open. Want Ant-1 on first slice, Ant-2 on 2nd slice. How do I do it?
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of George Molnar, KF2T

George Molnar, KF2T, Elmer

  • 1529 Posts
  • 541 Reply Likes
Running a 6500 or 6700? Antenna selection goes to the SCU ("receiver" board). Since the 6500 only has one, only one antenna at a time may be used. Hope that helps.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9018 Posts
  • 3419 Reply Likes
As George said, this is only applicable for the FLEX-6700 as the FLEX-6500 has only one SCU.

Put antenna 1 on ANT-1 and antenna 2 on ANT-2
Open two panadapters
In panadater 1, put both Slice A and the panadapter on ANT-1 (SCU1)
Create a 2nd panadapter and slice B in it.
In panadater 2, put both Slice B and the panadapter on ANT-2 (SCU2)

With the following configuration, both the panadapter and it associated slice receiver are on separate SCUs.
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes
One slice open. Change antenna 1 to antenna 2. Doesn't change.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9013 Posts
  • 3413 Reply Likes
Are you changing the antenna for both RX and TX? It works on my 6700
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes
Found the issue. At the top of the freq/filter box, there are antenna selections that you can click on. These do nothing. Clicking on the ANT selection on the side of the screen does switch the antenna correctly.

I was clicking on the ANT selection in the filter box which shows a different antenna; but, does nothing.
Photo of George Molnar, KF2T

George Molnar, KF2T, Elmer

  • 1529 Posts
  • 541 Reply Likes
Those selectors allow switching the RX antenna (blue) and TX antenna (red) separately. They work on my 6500 with SSDR 1.0. You may not always hear a relay click, but I do believe there is switching happening. You can verify transmit by checking the SWR in both settings.
Good luck!
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes
Note that when clicking on the "ANT" button from 1 to 2, the filter box still shows ANT 1. I believe that this should follow the ANT selection.
Photo of Andrew Russell

Andrew Russell

  • 253 Posts
  • 33 Reply Likes
On my 6500 with 2 antennas connected the Ant switch on the side bar only changes the RX antenna. I need to select the TX antenna in the slice flag red menu.
Sometimes I do like to use different antennas on RX and TX but I would like the default to be the same one.
Photo of Scott - K7DSH

Scott - K7DSH

  • 14 Posts
  • 1 Reply Like
Tim, maybe you can tell me what's happening on my 6700.

Two panadapters open and one slice on each on different bands.
One slice receiving on ANT1 and the other on ANT2. The slice with the active TX looks and sounds normal. The other slice seems extra quiet. When the TX is switched to the other slice the signal strength jumps up 3 or 4 S units. The other slice drops 3 or 4 S units. Switching back and forth makes them go up and down. Sometimes when changing the TX ANT these same results happen. The most disappointing thing is that eventually the radio become unresponsive. The audio is heard on the last frequency but moving the slider or trying any other function changes nothing. The audio of the last frequency is till heard. After shutting down smartsdr the audio is still heard. When trying to start smartsdr again it says the connection was lost. Shutting down the 6700 and starting over is the only thing that works. Any ideas what's happening?
Windows 7
AMD 8-core CPU
CPU usage seldom goes over 5%
Smart SDR 1.0
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9013 Posts
  • 3413 Reply Likes
Got it. Can anyone else confirm this behavior?
Photo of Scott - K7DSH

Scott - K7DSH

  • 14 Posts
  • 1 Reply Like
Just trying something else.
One panadapter open with one slice.
Both receiver and tx ant are ANT2.
Sounds great, sound normal.
Changing the TX ant from ANT2 to ANT1 the S-units drop 5 units. The floor drops from -96 to -120.
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes
It still is not clear to me as to what is happening. Can someone supply a chart describing the combinations of both antenna selections? If the sidebar selection is for receive, shouldn't it say receive? If the filter box selection is for transmit, shouldn't it say transmit selection? Am I the only one who is uncertain of what happens with the selections?

To switch a slice from one antenna yo another, do I have to perform two selections?
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9013 Posts
  • 3413 Reply Likes
We have made some improvements in the antenna switching that will be in the next release of SmartSDR. It is possible that a maintenance release will be forthcoming before SmartSDR v1.1 so can you wait until it comes out to see if it corrects some of the issues you are experiencing?
Photo of K2CM

K2CM

  • 265 Posts
  • 18 Reply Likes
Yup can wait, no problem.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9013 Posts
  • 3413 Reply Likes
Thank you
Photo of Scott - K7DSH

Scott - K7DSH

  • 14 Posts
  • 1 Reply Like
Tim,
I wouldn't mind waiting for the maintenance release to see if it resolved these issues. How soon are you expecting this release?
I'm really concerned about my radio becoming unresponsive so often. Losing connection between radio and computer. It occurs even when connected directly to the computer. Any ideas about this? Any connection to the antenna switching problems? I'll play around with it more so I can explain it better.
Photo of Scott - K7DSH

Scott - K7DSH

  • 14 Posts
  • 1 Reply Like
Tim,

The problems still persist with v1.0.5. I don't know if this was the maintenance release that you were talking about.

Is there anyone with a 6700 that can duplicate this behavior?
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9013 Posts
  • 3413 Reply Likes
Scott, thanks for waiting to test with SmartSDR v1.0.5. It is time to open a HelpDesk ticket (http://helpdesk.flexradio.com) so we can investigate this issue with you one-on-one