SmartSDR and CAT port problems moving from Win7 to Win8

  • 1
  • Question
  • Updated 5 years ago
  • Answered
I've been using SmartSDR Beta 1.0.24 with my FLEX-6700 on a Windows 7 machine pretty successfully for the last two weeks (I haven't quite figured out transmit using Fldigi). I just bought a fast I7 processor, Windows 8 (8.1) machine and am having SmartSDR CAT difficulties. DXLab apps report "incorrect" ports even though they've been configured to the indicated "Connect 3rd party program Port".

Has anyone else experienced port problems when moving from W7 to W8? Thoughts?

73 and thanks in advance,

Ron, K1RE
Photo of Ron - K1RE

Ron - K1RE

  • 18 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Dudley - WA5QPZ

Dudley - WA5QPZ

  • 212 Posts
  • 45 Reply Likes
Ron,

If you performed an upgrade, then you may need to re-install SmartSDR to get it fully running again .. Have you tried that yet?
Photo of Ron - K1RE

Ron - K1RE

  • 18 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Dudley,

Thanks for the quick reply. It was a brand new Dell XPS 8700 with Windows 8 installed. I did upgrade it to W8.1. I'm now thinking that I might want to downgrade to Win 7 which has worked quite well (I dislike W8 immensely!)

Ron
Photo of Ken - NM9P

Ken - NM9P, Elmer

  • 3969 Posts
  • 1225 Reply Likes
I have a new Lenovo Desktop that came with Win 8 and upgraded it to Win 8.1.
I had problems until I uninstalled SSDR, CAT and DAX and reinstalled them. Something about the upgrade did weird things to the COM ports and DAX. It didn't take long to do the uninstall-remove COM ports-reboot-reinstall-add back COM ports, routine. It didn't require reinstallation of the firmware in the 6500 itself, so it went pretty quickly.

Now it is working great. If you like Win 7 better, just run everything from the "Desktop" instead of the start screen. Then convince yourself that the "Start screen" is simply an expanded version of the pull down start menus in the older versions in Windows.

Good luck.
Photo of Ron - K1RE

Ron - K1RE

  • 18 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Ken,

I'll try the uninstall/reinstall process when I get back to the home QTH on Friday.

I specifically upgraded from 8 to 8.1 so I had a "look-alike" START by right clicking on the lower left icon under Desktop. It does look/act somewhat like START in W7 and I've convinced myself to get used to the new OS. However, if W8.1 proves to be problematic, I'll take the downgrade route.

Appreciate the suggestion, Ken.
Photo of Bob G   W1GLV

Bob G W1GLV

  • 652 Posts
  • 109 Reply Likes
Ron, when I updated windows 8 & 8.1, I went through the same problems you did. My solution was to uninstall all Flex software, delete every comm port and start from scratch. So far so good.
Photo of W4EY

W4EY

  • 153 Posts
  • 7 Reply Likes
Ron. I am running Win 8.1 and the latest SmartSDR/SmartCAT with the lstest version of FLdigi. Also, running the DXCluster FLdigi application.
When I upgraded from Win 7 Pro to 8 then 8.1, I had to Uninstall all FLEX software plus the Com Ports. After Reinstalling the FLEX Software, I did a Factory Reset of the FLEX. All is working correctly at present. So far so good.
Photo of KY6LA - Howard

KY6LA - Howard, Elmer

  • 3541 Posts
  • 1396 Reply Likes
I UPGRADED my new W8.1 to W7... Everything works now... No longer have to deal with that abominable W8 Interface that works equally POORLY as a tablet and desktop interface... I suspect W9 will fix the impossible to use Interface as MS is usually only successful with odd number Windows and DOS releases.
Photo of Ron - K1RE

Ron - K1RE

  • 18 Posts
  • 1 Reply Like
That's one of my options, assuming the uninstall/reinstall process doesn't help. Also, the W8.1 to W7 "upgrade" isn't quite as easy as I originally thought. We'll see...
Photo of W4EY

W4EY

  • 153 Posts
  • 7 Reply Likes
Ron. If you want to boot directly to the Desktop in Win 8.1 and bypass all those little windows, follow the instructions in this link.

http://www.pcworld.com/article/204324...

73
Bill
W4EY
Photo of Ron - K1RE

Ron - K1RE

  • 18 Posts
  • 1 Reply Like
Good news! Uninstalled/reinstalled all SmartSDR software and everything, including fldigi is working fully under Win8.1!

Thanks everyone for your help.

73,
Ron, K1RE

This conversation is no longer open for comments or replies.