Smartlink Login

  • 1
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Solved
Not sure if there are issues with the Smartlink server or I am doing something wrong.  Flex sent me a 6600 to replace my failed 6600m.  It arrived today and everything seems to be working OK so I want to register it and get remote working.  I had logged into to the first 6600 as it showed my gmail avatar but I did not attempt to use it remote.

So I am trying to login to Smartlink now and it just returns back to the login box. I assume the password is same as my Gmail account but sent a password reset request which never came.  I tried to add a second dedicated Gmail account but same results.

Rich
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 1
Photo of Steve K9ZW

Steve K9ZW, Elmer

  • 1430 Posts
  • 723 Reply Likes
Rich - try registering without depending on Google.

Some folks have been reporting the Google authentication as inconsistent.

I set mine up separately from Google and all has been well.

GL and pse report back.

73

Steve
K9ZW
(Edited)
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
Steve,

Thanks for response.  Just created an account using a non Google email and got the Verify your account email and clicked the verify link. Received the "Your email was verified. You can continue using the application" message.

Try to log in and does the same thing which takes me back to the login box.  Tried it from my shop computer and same problem.  Opened my notebook to find it was still logged into the original account. So I logged out on that machine and it wont log back in now either.

Rich
Photo of WX7Y

WX7Y

  • 731 Posts
  • 146 Reply Likes
Try logging the radio out and re-login in with the non Google account you just created.
You will need to be in front of the radio to use the PTT to log it out and back in!
Bret
WX7Y
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
I have even tried power cycling the radio, rebooting, etc. Wont hold the login.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9183 Posts
  • 3529 Reply Likes
Official Response
(Edited)
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
Thanks Tim. No big deal. You are supposed to be resting.

Rich
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9183 Posts
  • 3529 Reply Likes
I am resting and making good progress healing from surgery. 

This is a serious issue and I wanted to make sure the Community was made aware that we know about the problem and are actively working on a fix since this is a global issue.

Time to stop typing.   It took me 15 minutes to write those 2 paragraphs with only a left hand :-O  73
Photo of Michael Walker

Michael Walker, Technologist

  • 785 Posts
  • 227 Reply Likes
And, he typed that all with 1 hand!
Photo of John AK4Z

John AK4Z

  • 23 Posts
  • 5 Reply Likes
My Smarlink quit yesterday. Changed to non-Google account today. Still having issues. Thanks for posting that this is known problem being worked. 
Photo of Henning

Henning

  • 19 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi,

after one day, SmartLink login still not working. Any estimate when the the serivce will be available again?

73
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
Day two for me. Began Tuesday (3/13/18) here.  Anyone else still having this issue?
Photo of David Livingston

David Livingston

  • 122 Posts
  • 28 Reply Likes
Yes...Very disappointed in the time it is taking to correct this problem.
 
(Edited)
Photo of Michael Walker

Michael Walker, Technologist

  • 785 Posts
  • 227 Reply Likes
Stand by.  We understand the issue and a fix is being tested.  So sorry for any  impact this may have.
Photo of David Livingston

David Livingston

  • 122 Posts
  • 28 Reply Likes

Apparently the fix you have been testing does not work.  How about restoring a bare metal backup from last week...!!!  That should have been done early yesterday...
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
David, how do you know the testing does not work?  You don't know who is testing it do you?  I agree that a backup to something that works should happen.



Photo of Michael Walker

Michael Walker, Technologist

  • 785 Posts
  • 227 Reply Likes
The fix is a SmartSDR fix, not a service side fix.  If we could do it on the server side, we would do that as a priority.  Again, sorry.
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
Will be a new version of SmartSDR to fix this problem?
Photo of David Livingston

David Livingston

  • 122 Posts
  • 28 Reply Likes
Where was SmartSDR changed?  Not on my computer or Flex Radio! Are you saying that we should expect an update to SmartSDR to fix this? This would be a real issue while traveling away from my home QTH.
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
Michael, not questioning this but as a technical minded group I am curious to how this is a SmartSDR issue. We have not had any SSDR updates that I am aware of that broke this.  It was working on this version of SmartSDR before.

It seems to me that something had to change on the server side and you are testing the Fix on SmartSDR. Is that correct?
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 3746 Posts
  • 901 Reply Likes
Why do you guys keep drilling down on everything he says, just let them work on, they know a lot more about it then we do. Remember it's just a fun hobby.
Photo of David Livingston

David Livingston

  • 122 Posts
  • 28 Reply Likes
Apparently they don't ... This is taking a very long time to correct whatever they changed in their software. Yes this is a hobby but open discussions are a big part of it.
(Edited)
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
LOL at Bill :)
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
According to Tim there was a change on the Auth0 authorization API that is used to log into SmartLink.  While none of us know for sure, it sounds like whatever changed that broke the SmartLink login cannot be changed back and it looks like (from the comments above) the issue will need to be resolved on the SmartSDR side.  As Rich said, since this is a technically minded group, we are naturally curious as to what is going on, and while this is not a business critical product (after all, it is a hobby) we still are interested in finding out what it will take, and how long, to get this resolved, especially since we have, patiently, waited so long to get V2 and/or our new 6400/6600 radios!
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 3746 Posts
  • 901 Reply Likes
This is not the first time I have seen people think they know more about Flex related problems then Flex does..Lol
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
Just want to understand what is going on.
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
Bill you just need to remember that knowing what makes it tick is the original ham spirit that made current radio what it is.

Now I realize that the majority of hams these days have turned into appliance operators and just want to flip the switch and don't care how it works,  but I for one am an old ham and will stick to my roots :)

73
Photo of Mike Webb KC0YHM

Mike Webb KC0YHM

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
Thanks Mike...appreciate the update
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
Tuesday night went to a friends house and met several hams there; was going to show them how I could operate my new 6600 over the Internet.  I had built up how great it is.....needless to say was pretty embarrassing after the build up I had given it.  They were still eager to see it and were hoping we could get together Wednesday night, but I told them still not working.
Photo of WW1SS - Steve

WW1SS - Steve

  • 746 Posts
  • 256 Reply Likes
Im not bashing Flex but that just seems to be the norm . . . Not Working . . . Not Working. Issues with new radios,Smart SDR login not working, bluetooth in Maestro not implemented (hardware supposedly there, Smart SDR random disconnects, one user is on his 3rd Flex 6600 series it just goes on and on and on. I have my own issues here with the disconnects and no wi fi networks available but I just deal with them.
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 3746 Posts
  • 901 Reply Likes
Steve, you not bashing, you are simply mentioning some of the things that they are working on. No different then any other high tech company. This next release will be a big one with all the fixes they need to do mostly on the new products. I wonder what the new features are that are coming? 
I still don't understand the disconnect thing, it does not effect everyone, I have never had a disconnect here, ever.
Photo of Mike Webb KC0YHM

Mike Webb KC0YHM

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
This begs the question....when I bought the radio I bought it specifically because of the RC ability...I was surprised by the 'secure login' system vs me connecting directly to my radio. I'm assuming there's a reason we can not do that, and that its associated with the use of their software. Is there no other way to do this? In my situation, RC only, my access...to my radio online...is at their mercy. Not ideal. Perhaps a plan B should be available.
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 3617 Posts
  • 871 Reply Likes
You could set up a VPN to remote. Smartlink has been very good for the longest time, they have an issue with it at this time.
Photo of Mike Webb KC0YHM

Mike Webb KC0YHM

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
VPN...the term keeps popping up on me...perhaps I need to know more than what the letters 'stand for'. Would a VPN solve this issue?
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1099 Posts
  • 230 Reply Likes
Virtual private network. But all the configuration and maintenance is on you.  It works but not nearly as elegant as Smart link.

I would not recommend it for the average user.

RIch
Photo of Burch - K4QXX

Burch - K4QXX

  • 482 Posts
  • 113 Reply Likes
VPN does take some time to setup but in most cases it is free.  My VPN seems to work better than the Smart Link connection.
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
I think the reason for a third party service system is to avoid users trying to connect directly. Direct would require dynamic DNS (in most cases)  and other network changes to make this happen.

This should be the simplest and most reliable method.
Photo of Mike Webb KC0YHM

Mike Webb KC0YHM

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
That makes sense...if you advertise easy setup...it needs to be dang near plug n play.
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
Agree Flex knows much more than we do about everything, but it would be interesting to know why we cannot log directly in to our V2 radios.  I have a Synology server that I can log into directly, or use a Synology web site to gain access to the server that appears to be similar to the Auth0 product.
Photo of Jay - AJ6AZ

Jay - AJ6AZ

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
Eric - I’ve got my first Flex on order and also have a Synology and was wondering if you use the two together in anyway. Thanks
(Edited)
Photo of Eric W1NEJ

Eric W1NEJ

  • 23 Posts
  • 1 Reply Like
No, never have thought about how I could use my Synology server with the Flex.  Any ideas?  BTW, been a Flex user for a long time, 5000, 6300, now 6600.
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 3676 Posts
  • 891 Reply Likes
On another post, Mike said they are having a SmartLink authentication issue. This is a software issue, so they are digging into it.
Photo of Jay - AJ6AZ

Jay - AJ6AZ

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
Not at the moment
Photo of KY6LA - Howard

KY6LA - Howard, Elmer

  • 3725 Posts
  • 1578 Reply Likes

Plan B is available.. its called VPN - Virtual Private Network (VPN)..  If you search this forum for SoftEther you will find several excellent tutorials on how to set it up for free.  It is not that difficult for many people but if you are even slightly computer challenged then its a PIA.

I use both SmartLink and VPN.  For SSB SmartLink and SmartSDR-iOS are just so much easier to use.  For digital, I use VPN because SmartLink cant pass DAX yet.

The current Login issue is due to the fact that the Auth0 authentication server pushed out a change to their login API over the weekend to make it more secure.  Unfortunately the change broke a lot of systems that use it to verify users including Flex. It would seem that Auth0 did not test their login change wide enough.

Flex is currently testing a fix to SSDR that will correct the Auth0 login change.  Like every beta software, it needs to go through thorough testing to make sure the fix does not break anything else. 

Unfortunately it takes time to run all the tests so patience rather than spitting vitriol is a virtue as you do not want the fix to break your radio  Expect that the fix will be out this week IF TESTING GOES OK. 

Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 1119 Posts
  • 238 Reply Likes
Best info yet. Thanks Howard.
Photo of Mike Webb KC0YHM

Mike Webb KC0YHM

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
OK Howard...thanks...didnt notice much / any vitriol [cruel and bitter criticism]...perception eh? I appreciate the tip regarding softether
Photo of Jim  KJ7S

Jim KJ7S

  • 170 Posts
  • 27 Reply Likes
Finally, a reasonable and informed comment with no vitriol... if all responses were a little more down to earth and a lot less "blame anyone but me", the forums would be more help and take up less bandwidth, and a lot more would be learned.. Tnx Howard. Like everyone else, I have issues that sometimes make me take a step back, until either a fix is created, or I get another cog in place to fix it myself, which takes a bit more reading, mind picking, etc. I found some time ago that it does little or no good to "throw things around the house" until something else breaks or something is fixed. Todays nickel.  Thanks to everyone for bringing all the good help and accolades to the Flex Crew who have been forced in to some extremely big shoes and growing fast to get those shoes to fit well for everyone!. 
Photo of KY6LA - Howard

KY6LA - Howard, Elmer

  • 3725 Posts
  • 1578 Reply Likes

I guess the testing we did last nite worked OK for everyone of the beta testers

They just released the Fix V2.1.33  

This conversation is no longer open for comments or replies.