Radio turning off when transmitting

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • Solved
I am using a 6300 and this problem mirrors one I had a couple of years ago and I thought I had asked here but I can't find the solution that was proposed back then which, by the way, worked. If I remember correctly, the answer was to reload the software. I have been using the radio without incident until about two weeks ago.

When I try to initially use the built-in antenna tuner when first bringing SSDR up, the radio will power down. I am using v1.11.12.523 and reception seems to not affect the radio negatively even when left on for hours until I try to either transmit or use the tuner.

I am using Windows 7

Thanks for any help offered.
Robert K6YF ex-AA6UP
Photo of Robert AA6UP

Robert AA6UP

  • 33 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 2 years ago

  • 1
Photo of KF4HR

KF4HR

  • 797 Posts
  • 270 Reply Likes
Official Response
I had a similar problem with my 6700 several months ago (before I upgraded to V2.x).  It turned out to be a problem with the power supply I was using.  I changed to a different power supply and the problem disappeared.
Photo of Robert AA6UP

Robert AA6UP

  • 33 Posts
  • 1 Reply Like
That was it Ralph. Poor PS connection. Thanks

Robert K6YF
Photo of Bob Gerzoff, WK2Y

Bob Gerzoff, WK2Y

  • 202 Posts
  • 17 Reply Likes
Another issue I have run into is when I switch bands and instead of hitting the tune button with low power, I may hit a transmit button in HRD or WSJT-X which uses full power.  I use an external auto-tuner, and the SWR will be momentarily off the charts as the rig transmits  with full power and the tuner searches for a match.  The rig will shut down due to low voltage. I am not sure if it is because of the current draw or RF getting into the shack.    

And one other thing I have noticed.  Although I love the PowerPole connectors, it seems they need to be "exercised" every so often to insure good contact.
73, Bob WK2Y

This conversation is no longer open for comments or replies.