Problem with DAX and digital programs

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
  • (Edited)
I have been running my 6400M SDR 2.3.7 with WSJT-X and HRD/DM780 with great success.  However, I seem to have an intermittent problem that may simply be me not knowing what I'm doing, or it may be something else.  Here is the issue:
Sometimes when running WSJT-X or (more rarely) DM780, DAX will suddenly stop streaming in the RX Stream.  The "1" button will turn green showing "no data".  Sometimes it will oscillate between green and blue.  My waterfall on WSJT will sometimes be distorted even when it is blue.  I have always managed to "cure" this problem by fiddling around, turning DAX on and off, rebooting the rig, rebooting the radio until things are back working again.  I can go days or weeks without this problem, but it so far has always come back.  Running 2.3.7, but had this problem with earlier version.  I have my good WSJT and HRD/DM780 settings stored as profiles, and sometimes re-initiating the profile will cure the problem, but not always.  All my configuration settings are good.  If anyone can point me to a solution I would appreciate it.

de Roger W6VZV
Photo of Roger J. Buffington

Roger J. Buffington

  • 136 Posts
  • 26 Reply Likes

Posted 2 weeks ago

  • 1
Photo of Gary L. Robinson

Gary L. Robinson

  • 229 Posts
  • 45 Reply Likes
This is just a pure guess - perhaps RF is getting into the computer and causing this strange behavior.   I used to have some minor RF problems that caused some funny things to happen with SmartSDR + DAX and found that a USB hub I had plugged into the computer was very susceptible to RF.  Using a different hub solved the problem.
Photo of Roger J. Buffington

Roger J. Buffington

  • 136 Posts
  • 26 Reply Likes
A good thought.  I'll try some toroids on my ethernet cable.