New 6600M audio issue ???

  • 2
  • Problem
  • Updated 2 months ago
  • In Progress
I just un-boxed my new 6600m and put it on the desk. It appears to have an audio issue.  Not as noticeable in the internal speaker but even real stations are not as noticeable on that  :)

I am guessing it needs to go back. It made this sound from power up and through the upgrade process.

Here is video showing a boot. Noise starts about 2/3 of the way through the video in the boot process.

Sounds like static discharge. No issues when connected to 6500.

Rich

https://vimeo.com/256432507
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes

Posted 2 months ago

  • 2
Photo of Mack McCormick

Mack McCormick, Elmer

  • 307 Posts
  • 114 Reply Likes
I recommend you open a help desk ticket

Mack
W4AX
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes
I plan on it. 
Photo of Art - N4QNT

Art - N4QNT

  • 18 Posts
  • 6 Reply Likes
Houston we have a problem.
Photo of Jim-KB1ZNV

Jim-KB1ZNV

  • 35 Posts
  • 10 Reply Likes
I wonder what type of quality control testing is done at Flex. Is every individual unit have a burn-in and extensive testing before being released or is it done on a random sampling basis?
Photo of Gerald - K5SDR

Gerald - K5SDR, Official Rep

  • 738 Posts
  • 1358 Reply Likes
100% burn in before 100% final functional test.
Photo of Fred

Fred

  • 104 Posts
  • 43 Reply Likes
Gerald, When are the next 6600M going to ship ?
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 8670 Posts
  • 3253 Reply Likes
Shipping is in progress
Photo of Mack McCormick

Mack McCormick, Elmer

  • 307 Posts
  • 114 Reply Likes
Jim,

I know from personal observation that every radio is burned in and thoroughly tested via an extensive software routine prior to shipping. I was just at Flex Radio this month and observed the process. 

We should not jump to conclusion there is a hardware issue until the technical team has evaluated this issue. If there is an issue Flex will make it right in short order.

73,

Mack
W4AX
Alpha Team
Photo of K4ELO

K4ELO

  • 80 Posts
  • 15 Reply Likes
Jim - I am a long time Flex customer and in my opinion their customer support is outstanding.
Photo of Jim-KB1ZNV

Jim-KB1ZNV

  • 35 Posts
  • 10 Reply Likes
Thanks, that's one reason I'm hanging on since 5/23/17 plus it's a "made in the USA" company with a "state of the art" vision. But I have to admit its been very frustrating waiting for my shipping date all these months. Hopefully it will be soon.
Photo of Bill -VA3WTB

Bill -VA3WTB

  • 2087 Posts
  • 496 Reply Likes
Jim, you are feeling the same as everyone has waiting this long, Flex does not have the production as some other large companies do. But as we have seen in the past and what we are seeing now, Flex makes outstanding products. I'm yours will be shipping soon.
Photo of Fred

Fred

  • 104 Posts
  • 43 Reply Likes
Jim,I thought you would have gotten a tracking number today. I really hoped U would because I ordered a week after U. Every time I ask when I get a different answer. 
Photo of Jim-KB1ZNV

Jim-KB1ZNV

  • 35 Posts
  • 10 Reply Likes
Eugene - I've asked a few of times and they just don't know.  I know Gerald said they are added more resources and trying to better coordinate the production of various models more in line with the order date. Let's hope that works out soon. Not sure if Flex or the factory are working today because of the holiday.
Photo of Mark WS7M

Mark WS7M

  • 268 Posts
  • 74 Reply Likes
Rich, 

Did you misorder and get the popcorn popper version?   (sorry... couldn't resist).  Hope it is a quick fix.

Mark
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes
LOL Mark,

Lets hope its an easy fix.

Maybe a re-flash or something will fix it or maybe I am being stupid!.

Rich
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes
Might have some progress here. Dudley had me do a "database reset". Seemed to work but did not give it much time to test. Imported my global profiles and noise came back.

The noise originally started before I imported any profiles so not sure what the deal is.

So right now I am working on radio only and have no noise. I think I will run radio only for 1/2 hour before moving to SSDR and then run it for a bit before trying to load to global profiles.
Photo of Gary  w8vi

Gary w8vi

  • 24 Posts
  • 12 Reply Likes
Rich,

I received a 6600 (not the M) Saturday and the first time it was powered up it made the same sounds for about 3 seconds. Today when I turned it on it did not make any sounds and just checked it again and it was quiet when it stated up. I also imported my Profile and Memory settings from a 6300.

Also have a Maestro and when it starts up it makes multiple clicks and pops as it goes through the start up process. I just turn down the powered speakers when I start up the Maestro. 

73, Gary W8vi
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes
Gary, in my case the master volume above 85 makes it pop. If I keep it below 85 on the slider I 'think' it is OK.

There is something going on and I don't think its a hardware defect specific to my radio.  I hear an occasional pop when tuning but not going to rule out some local noise. Its just not something I am used to coming from a 6500.
Photo of AA0KM

AA0KM

  • 267 Posts
  • 48 Reply Likes
Light sand paper on the 1/8 inch external (male) audio jack worked for me. Cheap chrome on these cheap speakers makes for bad contact sometimes. I had to do this on my head phones that been collecting dust for years.
(Edited)
Photo of Rich McCabe

Rich McCabe

  • 952 Posts
  • 201 Reply Likes
Don't think that's an issue here.  I have a PAC audio isolation xformer inline. It does it with and without the PAC.

Also does it somewhat (occasionally) when turning the volume knob, Tuning the VFO and even hitting the arrow for the second panafall display.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 8671 Posts
  • 3256 Reply Likes
This issue is currently being handled via the HelpDesk.

This conversation is no longer open for comments or replies.