Missing DAX Audi Channel 1 in WinWarbler - If I use Channel 2 it reverts to 1 on TX

  • 1
  • Question
  • Updated 1 week ago
Flex 6700, I have installed DXLabs and configured as per Dave's instructions for the Signature series.  In Winwarbler,  config under Soundcard Tab - I do not see DAX Audio Channel 1 only Channels 2-8, IQ channels 1-4 and the TX Audio.  I changed Slice A to DAX channel 2 and set this as the Winwarbler RX receive and it decodes fine and it transmits fine but after transmit finishes, Slice A DAX channel always reverts to Channel 1.  There is no band change occurring so persistence should not be the issue.  I don't have any other apps running other than Commander and Winwarbler and I do see DAX Audio RX Channel 1 under my PC audio device manager and the level meter shows it is active when Slice A DAX is set for Channel 1.  If I change Slice A to DAX channel 2 then under PC Audio devices I see the level meter for DAX Audio RX 2 moving and no longer on Channel 1 so I believe its not a PC audio device setting issue.    So the 2 problems are - 1) Why is DAX RX CH 1 not showing on Winwarbler Soundcard and ;2) why can't i use DAX RX CH 2 for Winwarbler without it reverting back to CH1 after each Transmit.

Any help appreciated

Jerry NY2KW
Photo of jerry stern

jerry stern

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 week ago

  • 1
Photo of Bob Craig, K8RC

Bob Craig, K8RC

  • 243 Posts
  • 96 Reply Likes
I had this exact problem with DAX Ch1 "disappearing". It was ultimately solved by uninstalling EVERYTHING Flex Radio, rebooting & reinstalling SmartSDR. 

I suspect it was, in my case, the infamous Windows 10 audio system corruption associated with an update.
Photo of jerry stern

jerry stern

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
My Channel 1 is there and working in SSDR it only is missing in WinWarbler.
Photo of Bob Craig, K8RC

Bob Craig, K8RC

  • 243 Posts
  • 96 Reply Likes
DAX exists to connect the radio to other things. If it's not doing that it's " missing". 

I had exactly that situation,. All indications from SSDR & DAX were peachy keen but Channel 1 was missing from Winwarbler and WSJT-X. 

Photo of Craig - KØCF

Craig - KØCF

  • 166 Posts
  • 52 Reply Likes
This most likely indicates that the DAX names have been mangled by a Windows update. See this link for the symptoms and the fix: http://tinyurl.com/yagbo8zk

Photo of jerry stern

jerry stern

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
I checked and all the SSDR DAX virtual soundcards are correct ---nothing mangled.  More importantly, MMTY, WSJT-X, etc have no problem seeing DAX RX CH1 and work 100% fine.  Appears only to be WW but I just got a reply from Dave at the DXLabs group.io and his reply was surprisingly sarcastic... basically said to talk to FLEX.  It makes me think this is some unpleasant conflict between him and the SSDR crew.  I will use the opportunity to try something other than DXLabs.