Maestro performance problem

  • 2
  • Question
  • Updated 7 days ago
Hi, I do have a Maestro (v2). I have been using it for about 9 month with version 2.49 and recently upgraded to v3. In the past I sometimes had lags/stutter of the display and at times with audio, too. Mostly happens when using two PA. With one PA it works fine also over extended contest periods.

After upgrading to v3 I do experience stutter/lags more often and I have to reboot the Maestro. This helped pretty well in the past with 2.49 but with v3 after a couple of minutes it starts again... I use the Maestro quite often, every day for several hours.

Did or do some of you experience similar problems and if yes, what is your solution?

Regards

Volker, DL4RCE
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes

Posted 10 months ago

  • 2
Photo of N8AUM

N8AUM

  • 146 Posts
  • 17 Reply Likes
Are you hard wired into it or using WIFI ? Might be just a coincidence but with me the WIFI link "seems" more critical when I switched to V3
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Hi, thanks for the reply. I am using LAN to connect. Network Status: Excellent, TX RATE abt. 2,8MBPS, Latency 3ms, connected on same switch (6600 / Maestro).

73

Volker
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Any ideas in that? Happend during the Weekend quite often, it was IARU region 1 fd. :( reboot helped only shortly than again audio stuttering.

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 10 Posts
  • 3 Reply Likes

Hi Volker,

I have similar problem with lag of the display and popping sound when phones are connected to Maestro.

I did a test with Maestro+6600 only (no PC), 2 panadapters, only RX. I was just turning the VFO knobs and zoom in-out panadapter.
Lag appear in less than a minute when I'm using v.3.0.19 and within few minutes with v.2.4.9.
I don't see a difference if Maestro is connected to 6600 directly, via LAN cable or WiFi.
There is a difference only on "link quality" indicator:
- always excellent with a direct cable
- variable from poor to excellent (mostly excellent) with LAN cable via switch. Avg delay 1-2mS, dropped packets 0.00%
- variable from poor to excellent (mostly good/excellent) via WiFi. Avg delay 2-4mS, dropped packets ~ 0.01%

I submitted a request to Help desk and Tim is investigating the problem. 

73 Boyan LZ2BE
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Hi Boyan, exactly the same here. Please update me when you have any info to resolve it. For me it seems that the "tablet" (what a Maestro is) gets out of memory, maybe some memory leak!?

Do you have an extra internal battery attached? I always have one in, maybe that is causing the problem.

Regards

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 10 Posts
  • 3 Reply Likes
Hi Volker, I don't have extra battery. I'm using the original wall wart supply and it is always plugged in.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Did you hear anything already?

73

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 3 Reply Likes
Hi Volker,
sorry for delay. I will sent it to service to be inspected.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Hi Boyan, curious if they find a problem. As long as I do not start the "SmartSDR CAT" Software it works for hours w/o a problem. But if I start it, takes couple of minutes and then I do get performance problems (audio cracks, zoom in/out lags, etc.). I guess I will open a tech-ticket when I have more time.

Regards

Volker
Photo of Boyan Petkov

Boyan Petkov

  • 9 Posts
  • 3 Reply Likes
Hi Volker,
I'm not a specialist but I think it is related to tablet because it happen even if Maestro is connected by cable directly to 6600. There are no problems when running 6600 with SSDR, CAT and DAX.
I hope they will find the problem and fix it.
73 Boyan
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Hi Boyan, was also playing around a little bit and for sure no problem with SSDR software on PC, even with 4 Panadapters open and CAT/DAX enabled. There are situations where the Maestro lacks performance but still haven ́t it figured out. When not connecting / enabling CAT/DAX it seems Ok (but no solution).

73

Volker
Photo of Carl

Carl

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
Has anyone found a resolution to Maestro performance issues?  I just got my new Maestro today after ordering it at the Orlando Hamcation.  I am completely dissatisfied with the performance and responsiveness of this device working with my Flex 6400.    The screen is very unresponsive to touch and when it does respond, many functions are 3-5 seconds delayed.  Zooms and pinches are nearly unusable.  This is true even with a single active slice.  (Dual slice operation is much worse.) I have tried a wired and wireless network. Similar results on Battery and Power supply. 

My network connection is "Excellent". Latency is around 2-3 ms, and RX rate is ~1400 Kbps.  Sometimes it seems to improve briefly after a reboot, but then very quickly degrades to a frustrating experience.  I have been looking forward to the Maestro for a couple years now and I have to say: this is a huge disappointment, especially for the price.  I have a 4 year old iPad with SmartSDR for IOS and it is much more responsive and usable even over weak wi-fi connections.   

I'll be calling Flex support in the morning to request a return authorization. I had high hopes, but maybe I just received a defective unit.  :-(

-Carl
W1NDS
Photo of N8AUM

N8AUM

  • 146 Posts
  • 17 Reply Likes
Why does it work for some users and not for others?  I gave up with my Maestro that I purchased about 1 year ago and for the past 6 months I use it as a fancy paper weight. I wouldn't mind trying different firmware from FRS to try as long as they pay for shipping in case it gets bricked. 
Photo of N8AUM

N8AUM

  • 146 Posts
  • 17 Reply Likes
Forgot to mention that I DO NOT run any "3rd party" software and I live out in the sticks so the WIFI isn't crowded like it would be if I lived in the city. I also have WIFI turned off on my cellphone.
(Edited)
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Hi all, it is related to 3rd party software that is polling from /pushing to the Maestro. If you have DDUTIL or whatever is out there you will experience problems exactly what has been described several times. EU support also did extensive testing to my Maestro and could not find any problem. Only thing what I heard was that they are working on a fix and problem is acknowledged.

73

Volker, DL4RCE
Photo of Carl

Carl

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
I too am running 100% Stock.  No 3rd party software. My experience with Maestro is completely different from what I have seen in YouTube Videos and from what I experienced working with the demo unit at theIr Hamfest Booth. It so laggy that it is unusable: stutters, sputters, dropouts with a Screen and Audio. If this is a known issue they should stop shipping and FIX it.
Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Oh, that ́s not good :( any answers from flex regarding that issue?

Volker
Photo of Mike-N1VE

Mike-N1VE

  • 33 Posts
  • 5 Reply Likes
I have the Flex 6400 and the Maestro, using the latest software.  The only time that I have a problem (stuttering, drop out) is when my WiFi connection is poor.  Apparently some of the units are OK, which might make it difficult for them to locate the problem.
Photo of Carl

Carl

  • 3 Posts
  • 1 Reply Like
The Audio drop out is less of an issue for me than the User Interface lag.  I have been working with Flex Radio tech support for a few days to troubleshoot and isolate the performance issue.  The Maestro starts out working well after a cold restart, but quickly degrades after about 5 minutes of run time.  The VFO gets laggy and the menu operations become sluggish and delayed.  This behavior can be consistently reproduced over wifi and direct wired connection.  This issue is also apparent after downgrading the software to 2.6.1.   I created a video to demonstrate the issue for Flex tech Support.  I am waiting to hear from them today to see if there is something more I can test or if I should just ship this one back.  
https://youtu.be/elb6prJfYU0

Photo of Volker Geith

Volker Geith

  • 78 Posts
  • 27 Reply Likes
Same here!