Loss of receive on one band when adding 2nd Slice Receiver

  • 1
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • Acknowledged
 With receiver Slice 1 on 40 meters DIGU, when adding Slice 2 to the same band, all signal disappeared from Slice 1, with waterfall full black. Slice 2 Panadapter showed no signals, with normal waterfall display for the Panadapter display.  Only 40 meters was affected.
 
 On Tune, normal transmit signal was present, as seen on Power Meter and external spectrum analyser.
 
 Restarting SmartSDR did not restore 40 meter band reception.

All other bands behaved normally.

 Rebooting radio did not restore 40 meter operation
 
After several minutes of head scratching, discovered that the Antenna had been switched ANT 2.  Once placed on ANT 1, normal received to both Slices on 40 meter was restored.
 
 It seem that although Receive antenna was switch to ANT 2, the radio remained on ANT 1 as evidenced by normal Tune transmit operation.

Has anyone else seen this issue?

Thanks,

Javier
------------------------------------------
System :

FLEX 6300, SSDR v1.3.8

OS: Windows 7 64bit
CPU: i7 960 @ 3.20Ghz
Memory: 12.0 GB 
----------------------------------------
Photo of Javier, KC2QII

Javier, KC2QII

  • 33 Posts
  • 4 Reply Likes

Posted 4 years ago

  • 1
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9152 Posts
  • 3478 Reply Likes
The issue you encountered is probably due to band/slice/Panadapter level persistence.  If you ever set a band/slice/Panadapter on ANT2 it will remember that setting and change to it when you create the slice.  Since you only have one SCU in the 6300, the other panadapte or slice will change to that SCU/antenna combination.  We have a program change request in our bug tracker to not override and existing or current SCU antenna configuration when creating a new panadapter or slice.