ft8 and jt65-unable to decode either...what am I doing incorrectly?

  • 1
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Solved
The title says it all.  I am using a Flex 6300 with the latest software version and the latest version from WSJT.  I also installed Meinberg's time interface as per Ria, N2RJ's instructions.  I believe I have the setup done correctly as I can see WSJT receiving as well as I am able to transmit. The WSJT program's receive meter shows about half scale (40db), so I don't think I'm over driving anything. The receive window in WSJT just stays blank.  Any help would be greatly appreciated.  I have been trying for 3 days and can't figure it out.
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 1
Photo of Jim Gilliam

Jim Gilliam

  • 883 Posts
  • 195 Reply Likes
If all electrical parameters look good my guess is (even though you might not agree) is that you are not selecting the mode you think you are or you are not receiving the modes you think you are or you are on the wrong sideband.
(Edited)
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Perhaps you're on to something as far as mode.  Should DIGIU be used regardless of band?  I am not in front of the PC/Flex at the moment, but I'm pretty sure I've been using DIGIL on 40m and DIGIU on 20m. 
Photo of Ria - N2RJ

Ria - N2RJ, Elmer

  • 2276 Posts
  • 917 Reply Likes
DIGU should always be used. LSB is only used with SSB voice.
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Ok....was using DIGL.  I will give it a try when I am back in the shack.  Hopefully, that's it.  
Photo of Donovan van Loggerenberg

Donovan van Loggerenberg

  • 5 Posts
  • 6 Reply Likes

make sure you are not opening rig control through another software. only open WSJT.

I made that mistake and confuses WSJT no end.

Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Only open programs are SmartSDR, DAX, CAT and WSJT.
Photo of Ria - N2RJ

Ria - N2RJ, Elmer

  • 2276 Posts
  • 917 Reply Likes
Did you check your receive bandwidth? Set it to 3kHz.

How is your time sync? Please use meinberg. Windows built in time sync is insufficient. Time sync is the #1 issue people have.

DAX stuttering could be another issue. Try stopping and starting DAX. Underpowered computers also don’t work well with DAX if you use multiple CPU hogging applications.
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
No logging program being used.  Using Meinberg per your advice. Bandwidth set to 3kC.   I will post my findings when I am able to.  Thanks to all so far for the help...
(Edited)
Photo of Paul Mandel

Paul Mandel

  • 82 Posts
  • 21 Reply Likes
Is the Monitor button  on WSJT-X Green?  If not enable Monitor
(Edited)
Photo of Mike va3mw

Mike va3mw

  • 824 Posts
  • 196 Reply Likes
Some good comments here.  The easy time to confirm your time is correct is to have a look at www.time.is.  (yes, a valid website).

Can you post some screen shots of your WSJT screen, DAX screen and SmartSDR screen?  www.greenshot.org is an awesome screen grabbing tool.

Mike va3mw
Photo of Danny K5CG

Danny K5CG

  • 316 Posts
  • 46 Reply Likes
Does it also capture English screens? :P
Photo of Mike va3mw

Mike va3mw

  • 824 Posts
  • 196 Reply Likes
oh my... sorry, wrong link  http://getgreenshot.org/

Mike
Photo of Danny K5CG

Danny K5CG

  • 316 Posts
  • 46 Reply Likes
HAHA OK. I use http://ngwin.com/picpick for the same thing more or less.
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Monitor is "green".  Mode set to DIGU.  Still unable to decode.  Sending screen shots shortly
(Edited)
Photo of kd5foy

kd5foy

  • 18 Posts
  • 2 Reply Likes
A thought, left click PC Audio at the upper right corner of the waterfall screen, it should turn blue. Do you hear anything from your system default speakers? If not you dont have the correct input audio selected.
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Official Response
I uninstalled Meinberg, then reinstalled it.  WSJT is working now.  Perhaps I installed Meinberg incorrectly on the initial attempt.  I was trying to upload screen shots here, but couldn't figure out how.  Thanks to all for the help.  I greatly appreciate it. 
Photo of Mike va3mw

Mike va3mw

  • 824 Posts
  • 196 Reply Likes
Hi Jay

When you went to time.is before, was your time wrong?

Mike
Photo of N3WWL

N3WWL

  • 33 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes, Mike...it was. That was the clue that lead me to uninstall Meinberg and reinstall it.  

This conversation is no longer open for comments or replies.