Fragmentation with SmartSDR 2.3.9 and not with Smart SDR iOS? Coincidence?

  • 1
  • Question
  • Updated 3 weeks ago
  • (Edited)
I have with Goran SM6PPS tested remote connection over different access lines on the client side (500 km away) while maintaining 4G LTE on server/radio side (only option). Here are our findings. With fiber (100 Mbit) and 4G on client side we obtain no waterfall display due to as we understand fragmented UDP packages. The latency when pinging from client to radio side is low (20 ms). 
However, when trying with Smart SDR iOS on the client side with 4G LTE on the radio site BUT over another 4G router (so both 4G routers are on the same cellular cell)  we get the waterfall and everyhting works as expetected. Of course latency increases to 200 ms over this large packet "loop". 
How come? This seem to point to smart SDR Windows that introduces this or? With earlier version (2.3.7) in may we did not notice any of this problem. 
I know changes were made in the fragmentation issue in latest release.
Have anyone else noticed the same phenomenon?   
Photo of Kari Gustafsson SM0HRP

Kari Gustafsson SM0HRP, Elmer

  • 222 Posts
  • 20 Reply Likes

Posted 3 weeks ago

  • 1
Photo of Michael Walker

Michael Walker, Employee

  • 268 Posts
  • 75 Reply Likes
When I had fragmentation issues it turned out to be a hardware setting in my NIC card.

 I did post it here in the community the settings I changed.  It was in my pfSense router so if you search you can find it.  

Mike

Photo of W5AP

W5AP

  • 40 Posts
  • 1 Reply Like
Michael,

Could you explain more fully (for example the settings or pictures) and provide links.

Tnx, Jim