FlexControl issues

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 years ago
Ive had problems installing this device under 1.6.17. I've gone through all the processes of removing ghost com ports etc and when the computer first boots up or a plug in the FC the lights flash but then the controller is dead. I uninstalled the FC 64bit PwrSDR version thinking that might be the culprit since I never uninstalled my PwrSDR package used with. My 5KA. Any thoughts about this problem that has plagued me for about 2 weeks now.
Rick, W2JAZ
Photo of Rick

Rick

  • 158 Posts
  • 20 Reply Likes

Posted 2 years ago

  • 1
Photo of George Molnar, KF2T

George Molnar, KF2T, Elmer

  • 1540 Posts
  • 546 Reply Likes
Can you confirm the FlexControl option in Radio Settings is checked? Does the COM port (usually COM4) show up in Windows Device Manager?
Photo of Bill-W9OL

Bill-W9OL

  • 726 Posts
  • 56 Reply Likes

Mine says 'Not detected'

Now mine is from back when K6tu made them and I have a small tag I put on mine that says com 13

Device manager shows Eltima port 13<>port 23   (I remember that we made port pairs on a factor of 10 back then)

My knob died when I upgraded to 1.6. And so far no joy finding the solution.

It does light up though. LOL

I generally fine tune freq with the mouse but would like to use this.

My install of 1.6 went perfectly the first time except for the Knob.....

oh one more thing DDuT shows the com 23 enabled and listint the Tuning knob.


one more question, I'm pretty sure I'm correct in having ...the usb cable on the knob plugged into the computer, not the Flex6K

(Edited)
Photo of Rick

Rick

  • 158 Posts
  • 20 Reply Likes
Will have to check when I get home. It showed up on com 3 initially and Flex tech support suggested I move it to a high number and that didn't work either. I'll have to check radio settings. To make sure it's checked which certainly would be an easy fix!
Photo of KK9W - Steve

KK9W - Steve

  • 626 Posts
  • 187 Reply Likes
I had the same issue. I did a manual uninstall per the flex writeup. I then shut down computer and restarted. Did the manual re-install. Then I connected the flex knob. I had to then go into device manager and select it and do a manual driver install and it updated driver and worked fine.
Photo of Bill-W9OL

Bill-W9OL

  • 726 Posts
  • 56 Reply Likes

I can't get mine to work either. I followed Tim's article and deleted all the old ghost com ports but no joy.

When I click on FlexControl In Settings a graphic comes up saying it's not detected.

Anybody have a clue?

Photo of Rick

Rick

  • 158 Posts
  • 20 Reply Likes
Been having the same problems with FC and have been working with Dudley to try and find a solution. I'm out of town and away from the radio until this weekend when I can try a few solutions that have been suggested following my post. I can only assume that FC was checked in the SmartSDR radio setup pane but won't know until I get back to it. It worked fine under the previous version and before that worked fine under PowerSDR.
Rick
Photo of KK9W - Steve

KK9W - Steve

  • 626 Posts
  • 187 Reply Likes
As I said earlier: I went into Windows . . . Program Files . . . Flex Radio Systems . . . SmartSDRv1.6.17 . . . 64-bit Drivers . . . Flex Control . . . ran  . . . FlexControlUninstall which is a batch file.
Shut down computer and restarted it. Went into the same directory and ran FlexControlInstall which is another batch file.

I then went into device manager and it showed up as USB device.
I went into properties and driver then clicked "update driver"
Clicked search automatically for updated driver. It found the Flexknob driver and installed it. It works beautifully after that.

This is on a Windows 10 machine 64 bit.
(Edited)
Photo of Rob Blackie

Rob Blackie

  • 122 Posts
  • 8 Reply Likes

I got my flexcontrol today,  radio not arrived yet  :(

so the VFO knob was not attached and I don't have an Allen wrench small enough to tighten it, also the brushed aluminium was scratch on the knob..  so far, im less than impressed with Flex ...

(Edited)
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9130 Posts
  • 3453 Reply Likes
If you have an issue with a product you purchased, you should contact us directly by submitting a HelpDesk (http://helpdesk.flexradio.com) support ticket rather than using the user Community where you comment my not be seen by us.  

For details on how to submit a HelpDesk support ticket, please refer to the following URL: http://helpdesk.flexradio.com/hc/en-us/articles/202118688-How-to-Submit-a-Request-for-Technical-Supp...
Photo of KK9W - Steve

KK9W - Steve

  • 626 Posts
  • 187 Reply Likes
I got my 6500 the other day and it had a couple scratch marks on the front black anodized bezel on top. I just colored them with a black marker.
Photo of Rob Blackie

Rob Blackie

  • 122 Posts
  • 8 Reply Likes
I would expect better at these prices