Flex -6300 sometimes gets stuck on tune. Clicking the tuning button does not stop it.

  • 1
  • Question
  • Updated 3 years ago
The Flex has never done this before. I just added a 4/1 unun to my 33 ft. vertical. I had been using a 9/1 unun that worked well. I decided to go with a better unun for a vertical. Trying out 40 meters worked well until I turned on my amp. Then I went to tune and hitting the tune button would not turn it off. As soon as I turned off the amp the tune button worked. Did it in 20 meters as well. I haven't tried other bands yet. Any one with a suggestion as to why this is happening would be welcomed. I tune with less than 15% power. Transmitting too much power on tune? Something wrong with the amp? It's a Tokyo HY-POWER HL-550 FX that has worked flawlessly. LDG AT-600pro Tuner. Balun Designs 5K 4/1 unun.  Thanks.  
Photo of Dan Buckheit

Dan Buckheit

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 1
Photo of Al K0VM

Al K0VM, Elmer

  • 616 Posts
  • 103 Reply Likes
Dan,
  I sounds like the 4:1 may result in more RF in  the shack which could block the PC or PC  to radio ethernet control..  Suggest the usual RFI fixes... Grounding .. ferites.. bonding.. etc..
AL, K0VM
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9200 Posts
  • 3561 Reply Likes
Agreed.  Divide and conquer.  Try the same process into a dummy load.  If the problem does not exist, remove the 4/1 unun and test or keep moving the dummy load down the coax until you can reproduce the problem.
Photo of Dan Buckheit

Dan Buckheit

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Good ideas all. Thanks.