CW hickups when using USB cables

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • Solved
I am using an external keyer (Winkey) with my 6700 on v1.10.16.91 with a 4 port FTDI Serial port Adapter attached to the USB port.
I've had random CW hickups (every 15 seconds or so there are dropouts or prolonged dits - two dits would become a dah) in my CW sidetone for a few weeks now - apparently since I've changed my Station Automation over to USB cables outputting the frequency to my other devices in the shack.

I've just tried disabling both my USB cable ports and - voila - the CW is steady as always.

Can anybody confirm this or is this already tracked as an issue? I couldn't find it in the forum here.

73 TNX
Frank
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 2 years ago

  • 1
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
Is your Winkeyer is connected to the USB port on the 6700?
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Tim, thanks for coming back.
No, should it? I've always been using the CW key input pin on the connector in the back.
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
The 4-port is a powered hub, yes. It is using an external power supply. 
Photo of Kari Gustafsson SM0HRP

Kari Gustafsson SM0HRP, Elmer

  • 276 Posts
  • 34 Reply Likes
Hi, I use the same set Up with an external Winkeyer . USB output to PC and keyer output to front CW keyer of 6700. Works very well in all speeds.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
Frank - Is the keyer connected to the front KEY jack or are you using the keying lines on the rear ACC connector?
(Edited)
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Tim, Rear ACC connector.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
RR.  thanks
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
Frank - thanks for the report and the follow-up info.  I have entered this problem report into our bug tracker as issue #4555 for additional investigation. Thank you for the defect report.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
OK.  I wanted to look at the specs on it just to see if there was something that caught my attention.
Photo of Wayne VK4ACN

Wayne VK4ACN

  • 130 Posts
  • 21 Reply Likes
Fwiw.
I Was using the Gearmo ftdi usb to 4 port serial on the flex 6500 usb to the spe amp. Quite frequently it would drop out i would get error message in spe. This would happen so fast. I couldnt quite catch msg. I replaced gearmo 4 port serial wth ftdi cable flex sell. Got it from mouser. Since then no issues with flex usb and spe. Rock solid no dropouts. So would have been problem with Gearmo
73
Wayne
(Edited)
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
Tim, this is the adapter: http://www.ebay.com/itm/Exsys-EX-1334HMV-2-USB-zu-4x-Seriell-HUB-Metallgehause-verschraubbar-/150732...

I liked it because it has a solid metal case.
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
Wayne, thanks for the input. Interestingly enough, CW shouldn't have anything to do with the USB cables CAT Output.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9178 Posts
  • 3525 Reply Likes
Thanks for the info.
Photo of Eric - KE5DTO

Eric - KE5DTO, Official Rep

  • 825 Posts
  • 290 Reply Likes
Have you tried using one of the FTDI cables that we recommend? See the USB Cable Interface Guide here: http://www.flexradio.com/downloads/usb-cable-interface-guide-pdf/.  Also, see the serial cable we carry in our cart here: http://cart.flexradio.com/USB-to-Serial-adapter-for-the-FLEX-6000-series_p_1002.html.
Photo of DL2CC

DL2CC

  • 20 Posts
  • 1 Reply Like
Official Response
Hi Eric, thanks for coming back.

I've now exchanged the 4 port adapter by two individual FTDI adapters.

I can confirm the issue has gone when switching to two individual FTDI cables.

The FTDI cables really should all be the same from a hardware point of view as long as  they use proper and original chips.

And the question still remains, how an issue on the USB side of things could possibly affect CW generation. So even though the problem is gone you still might want to have your developers look at it.
Anyway thanks for the input guys and I am glad I'm back to smooth and nice QRQ.

73
Frank
Photo of Eric - KE5DTO

Eric - KE5DTO, Official Rep

  • 825 Posts
  • 290 Reply Likes
Understood.  Thanks for the confirmation.