Cat problem with SmartSDR v1.10.16

  • 1
  • Question
  • Updated 1 year ago
I recently upgraded from SmartSDR v1.9.13 to v1.10.16
I had been successfully using both WSJT-X and FLdigi with the old version using Cat serial port com 4. I am running a Windows 7 machine with a Flex 6500.

While the new version of Cat still creates a virtual port Com4 and even indicates that it is connected to the correct process (WSJT-X or FLdigi), Cat commands are not received by my 6500.  The only way I can get it to work is to (in the CAT interface) remove Com4 and then Add it back in.  After doing so, the CAT commands start working properly, and I am able to operate those applications,

I tried a 'Clean" re-install, and tried creating different ports with no difference in behavior.
manual cat commands from the CAT interface work, just not from the processes.

While this is a work-around, I wonder if there is a bug in the new version?
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 1
Photo of Ron Morgan

Ron Morgan

  • 27 Posts
  • 5 Reply Likes
Same problem here. Two Cat ports, one (COM 4) talking to N1MM and the other (COM 6) talking to MTTY, would not work. I created two new ports and all is well. With this information, I am going to delete and replace to see if this is my fix. AD9I
(Edited)
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
For me, it's not a persistent fix.  If I shut down the system (computer and flex) and restart, I have to again remove and add the Com port from the Cat interface. 
Photo of Bruce Croskey

Bruce Croskey

  • 42 Posts
  • 1 Reply Like
I have the same problem with HRD.... my solution is to close CAT and close HRD then reopen HRD and while it just begins to boot I open the CAT again and if I catch it right HRD will open... I notice also that on the second opening of CAT I get the windoz note that a device opened on a port and gives the name but this does not happen when CAR opens on its iwn
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
Good thought!  I tried just closing Cat and restarting it just after connecting my flex, then connecting to WSJT-X or Fldigi.  That solved my problem.  Easier than removing and then adding the port. 
Photo of Dave

Dave

  • 85 Posts
  • 9 Reply Likes
Same problem, same solution. Has worked fine since, even after rebooting my computer.
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
Shucks!  Even after a warm computer restart, I have to re-apply the Cat toggle off and on trick!
Photo of Dave

Dave

  • 85 Posts
  • 9 Reply Likes
Michael, but is does work after you shut down CAT and restart it correct?
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
Yes!
Photo of Ray G3XLG

Ray G3XLG

  • 21 Posts
  • 5 Reply Likes
I had exactly the same problem, this time with N1MM. Deleting the CAT port then recreating it is my work around to get N1MM to respond. I have the 6500 & am using the latest software version1.10.16
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
It just seems odd that the v1.9.13 Cat did not require this work-around.  Oh well, could be a combo of windoze updates and cat updates.

-Mike
Photo of Joe - N7IV

Joe - N7IV

  • 21 Posts
  • 4 Reply Likes
Well this is strange.  I had the same CAT problem after installing 1.10.16 (no communication with N1MM) so I turned off N1MM and asked CAT to log the port of interest.  Then turned N1MM back on and now it is magically working.  Now I'll shut everything down, bring it up again and see if the fix is still in place
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9032 Posts
  • 3431 Reply Likes
Dave - the easiest thing to do is remove the CAT app shortcut from the Windows Startup folder and load the application manually or, just stop and restart CAT before you start up SmartSDR

Kevin - no, it isn't, but the new driver does seem to take a little longer to fully initialize.
Photo of Rory - N6OIL

Rory - N6OIL

  • 251 Posts
  • 46 Reply Likes
I also boot from SSD and autoload CAT and DAX never a problem.
Photo of Dave

Dave

  • 85 Posts
  • 9 Reply Likes
Tim,
Good to know and thanks for insight and help!! I know we all appreciate it.
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9032 Posts
  • 3431 Reply Likes
Rory - YMMV
Photo of Michael N6BRP

Michael N6BRP

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
Thanks Tim
Photo of Paul Mandel

Paul Mandel

  • 81 Posts
  • 21 Reply Likes
I am wondering if this is the same issue that I reported on another thread.  I am traveling so I cannot test out but this sound similar to my issue with N1MM+.  It is only with N1MM+ and not with any other 3rd party program that uses CAT.  
Photo of Tim - W4TME

Tim - W4TME, Customer Experience Manager

  • 9032 Posts
  • 3431 Reply Likes
It is worth investigating.