"Certified Used" 6400M delivered today - ATU doesn't appear to be working

  • 1
  • Question
  • Updated 1 month ago
Received the 6400M today, unboxed and hooked up this evening.
Everything seems to be fine so far except the ATU.

Pressing the ATU (quickly) pops up a gray "TUNE" balloon in the display, but no flashes or relays. The "ATU Mem" button in the TX menu appears to be disabled. ("grayed out") I did, in fact read the ATU section in the manual several times.  I also did a full reset, (white button) but that had no effect.

Pure speculation on my part, but it's almost like the radio doesn't know it's supposed to have an ATU installed.  

Any ideas?

- other than that, simply brilliant so far. Beautiful display, excellent GUI design. TX audio is red hot, at least with my drill-sergeant voice. :-)

Thanks,
Jim N7CXI
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes

Posted 1 month ago

  • 1
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Here's an image of how it looks in SmartSDR.

Photo of Tim W

Tim W

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
I have a 6400 thats waiting for its ATU to be delivered. That’s exactly what mine looks like when no ATU is detected
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Thanks, Tim.
I suspect the ATU is either missing or something shook loose in shipping?  Hard to say. I'm tempted to pull the cover and peek in there to see, but I'll wait until I hear from Flex. I have a PalStar AT5K-HP I use with the amp anyway - no crisis.

73,
Jim N7CXI
Photo of WQ2H - Jim Poulette

WQ2H - Jim Poulette

  • 78 Posts
  • 14 Reply Likes
Jim - My suspicion is that if you are not getting a state indication (above the ATU button in green) - then an ATU is not being sensed. Good luck!

73
Jim, WQ2H

Photo of Johan SE3X

Johan SE3X

  • 86 Posts
  • 20 Reply Likes
What's the SWR on the antenna you are trying to tune? If it's "to good" the tuner won't kick-in. Look's like that on both my 6500 and the 6700 because I have resonant antennas on most of the band segments i work. Tuner will indicate By (as) if SWR good enough.
 
(Edited)
Photo of WQ2H - Jim Poulette

WQ2H - Jim Poulette

  • 78 Posts
  • 14 Reply Likes
I would back up -  if the ATU & MEM buttons are "grayed out", with no state indication at all, then the radio is probably not recognizing the ATU or it is not installed. I'm not sure you can do much troubleshooting beyond that. The only other thing I would do is enable a profile first and see if that has any effect.

73
Jim, WQ2H
Photo of Eduardo Carvalho - KC8R

Eduardo Carvalho - KC8R

  • 76 Posts
  • 6 Reply Likes
Jim,
Looks like the radio is not seeing the ATU. I suggest you enter a help desk ticket. Flex will then contact you to troubleshoot.

Eduardo, KC8R
Photo of Ross W8TZ

Ross W8TZ

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
Go to Settings/Radio Setup in SSDR. In the Radio tab, it should say Options: ATU if the radio knows it has a tuner.


Photo of N8SDR

N8SDR

  • 107 Posts
  • 18 Reply Likes
Was going to post  as well, I would check and see if the ATU is even installed, I have a 6400 NON ATU rig and it looks just like you posted above. Check the specs and check what you ordered as the 6400 s available With and Without the ATU as its an option on this model.
Photo of WQ2H - Jim Poulette

WQ2H - Jim Poulette

  • 78 Posts
  • 14 Reply Likes
Well.....I think that doesn't always work. This ATU works great but has never shown up as an option. Go figure.

73
Jim, WQ2H

Photo of Winston VK7WH

Winston VK7WH

  • 247 Posts
  • 42 Reply Likes
Jim, it looks like you have 6600 according to your Radio Identification. I think the Tuner comes standard equipment with a 6600 and therefore that might explain why it it doesn’t show.

I have a 6700 so I may be wrong

73 de Winston
Photo of WQ2H - Jim Poulette

WQ2H - Jim Poulette

  • 78 Posts
  • 14 Reply Likes
AH-HA ! Got it !
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Thanks for the replies.

N8SDR gets the gold star - the Radio tab of the Settings window shows "Options: None". It's pretty clear at this point that the ATU is either not installed or damaged. 

I'll see if I can find a bit around here that matches that tiny Torx head screw in the case. I have a complete Torx driver set around here SOMEWHERE, but I haven't seen it in some time.



Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Oops - Got that wrong, it was Ross.  Have to keep those things straight. :-)
Photo of Alan W4FBI

Alan W4FBI

  • 231 Posts
  • 30 Reply Likes
Reviewed the Flex Radio 'order page' - there is no Ant Tuner option listed for the 6400(M) or the 6600(M). I think this is an oops on Flex's part. Ant Tuner is an option for the 6400(M) as I bought one 6 months ago. - not sure about the 6600(M)...

my .02
Photo of K3SF

K3SF

  • 175 Posts
  • 50 Reply Likes
ATU is standard with the 6600M...
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Understood. I bought the rig with the ATU option, it's listed on the invoice.
I'm not all that wound up about, just enjoying the new radio. :-)

Thanks,
Jim N7CXI

Photo of N8SDR

N8SDR

  • 107 Posts
  • 18 Reply Likes
Jim if it was listed that way on invoice and description , I'm sure they will work to make it right, BTW the ATU is a field install-able unit.  Which is why when I ordered my 6400 I opted to not get it right away and use my dedicated tuner instead, knowing I could if wanted or needed some point order the ATU and install it myself.
Photo of Jim - N7CXI

Jim - N7CXI

  • 124 Posts
  • 8 Reply Likes
Thanks again for the replies, all.
I opened a Help Desk ticket, and will be well.

All things considered, I'm almost embarrassed to admit that I think I've fallen in love with the display. Who needs an ATU ?  ;-)

--jim
Photo of Andrew Russell

Andrew Russell

  • 260 Posts
  • 33 Reply Likes
Let the antenna do the work.
Andrew VK5CV